Foto: Annet Eekman

Ron van Rosevelt wil dat iedereen zich thuis voelt bij RCS

  Sport

OOST-SOUBURG - RCS bestaat negentig jaar. Ron van Rosevelt is al meer dan de helft van het bestaan bij de club betrokken. Hij werd op zijn tiende lid, voetbalde jarenlang in de jeugd, het eerste en lagere elftallen, werd daarna vrijwilliger en is nu bezig aan zijn derde jaar als voorzitter van de club uit Oost-Souburg. “Het is een mijlpaal die we niet zomaar voorbij mogen laten gaan.”


Officieel viert de club pas op 26 juli zijn 90e verjaardag, maar aangezien iedereen dan op vakantie is, heeft RCS ervoor gekozen om het feestje zaterdag te vieren.

Zeven

Op sportpark De Alblas is van alles te doen voor jong en oud. Op de velden vindt een zeven tegen zeven-toernooi plaats. Om 19.00 uur is er een receptie voor leden en oud-leden waarna rond 20.00 uur een groot feest met livemuziek losbarst. Ron van Rosevelt hoopt dat veel mensen op de uitnodiging ingaan. “Maar het is moeilijk inschatten hoe het leeft. Oost-Souburg is te groot voor een dorp en te klein voor een stad, zeg ik wel eens.”

Rood-zwarten

Bij Van Rosevelt leeft het jubileum wel. Hij is een clubman in hart en nieren. Op zijn tiende zette hij zijn eerste stappen op de velden in Oost-Souburg. Hij ging nooit meer weg bij RCS. Hij speelde twaalf jaar in het eerste, in de lagere elftallen totdat hij ver in de veertig was en had tijdens en daarna allerlei functies als vrijwilliger. Zijn twee zoons Sven en Lars houden nu de eer van de familie hoog en komen uit in het eerste van de rood-zwarten.

Zaterdag

Het gaat goed met de club, zegt hij. “We hebben tussen de 500 en 600 leden. Een paar jaar geleden zijn we overgestapt naar het zaterdagvoetbal. We willen nu de stap naar de tweede klasse maken. Dit jaar ging het misschien iets minder in de competitie, maar ik vind dat we in die klasse thuishoren.”

Jeugdopleiding

Volgens de voorzitter komt er in ieder geval weer een talentvolle lichting aan. In de JO-19 zit een aantal mogelijke eerste elftal-spelers. Hoewel de tijden zijn veranderd, is de jeugdopleiding van RCS nog steeds jaloersmakend voor andere clubs. De club maakte in het verleden naam met mensen als Danny Blind, Istvan Bakx, Pim Bouwman, Rogier Veenstra, Bradley de Nooijer en natuurlijk met Dennis en Gérard de Nooijer, die allen opgroeiden bij RCS. “We hebben altijd goede jeugdtrainers gehad en daardoor veel talent voortgebracht. Dat talent is er nog steeds, hoewel veel talenten tegenwoordig naar JVOZ gaan. Dat is voor een vereniging als de onze soms frustrerend, maar het is niet anders.”

Kweek

RCS is volgens de voorzitter een echte familieclub, waar de jeugd op hoog niveau speelt en de eigen kweek belangrijk is voor het eerste elftal. “Iedereen moet zich thuisvoelen bij ons.” Als het aan Van Rosevelt ligt is de 90-jarige over een paar jaar een stabiele tweedeklasser met een nieuwe kantine, goede veldverlichting en, als het even meezit, een tweede kunstgrasveld.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES