Afbeelding

Ouders Willem de Zwijgerschool maken zich zorgen

Algemeen

WILLEMSTAD - Veel ouders van kinderen op basisschool Willem de Zwijger in Willemstad maken zich grote zorgen over het verkassen van hun kinderen naar de Singelschool. Beide scholen hebben elk ongeveer 150 leerlingen, maar de Willem de Zwijgerschool groeit de laatste jaren zo hard dat er te weinig lokalen zijn. Omdat er in de Singelschool ruimte over is, maken twee groepen van de Willem de Zwijgerschool gebruik van deze ruimte.

De Singel is een protestant-christelijke school en de Willem de Zwijgerschool een openbare. Maar daar zit volgens de ouders niet de pijn. Die zit meer in het feit dat de kinderen uit hun vertrouwde omgeving worden weggehaald. Een van de ouders: “De kinderen worden gescheiden van de andere leerlingen van hun eigen school waar ze al een aantal jaren op hebben gezeten. Wij hebben voor de Willem de Zwijgerschool gekozen en niet voor de Singelschool.” Volgens een andere ouder is het lokaal waarin de kinderen les krijgen een handvaardigheidslokaal en dat is niet ideaal.

Computerlokaal Directeur van de Singelschool, Loeky Wijling, zegt dat de leerlingen van de Willem de Zwijgerschool les in een computerlokaal waar voldoende daglicht naar binnen komt. Ook wethouder van onderwijszaken Thomas Zwiers is ervan overtuigd dat de gastschool er alles aan doet om de leerlingen van de Willem de Zwijger een zo goed mogelijke leerplek te bezorgen. De directeur van de Willem de Zwijgerschool, Susanne Commandeur, was voor commentaar niet bereikbaar omdat ze vrijdag in het huwelijk trad.

Concentratieverlies Enkele ouders van de Willem de Zwijgerschool zijn ervan overtuigd dat hun kinderen, omdat ze in een andere school les krijgen, lijden aan concentratieverlies. Een enkeling slikt zelfs pillen om dat tegen te gaan. Een ander vertelt dat ze bij een brandweeroefening niet waren ingelicht en pas later hoorden dat die geweest was. Sommige ouders hebben kinderen op beide scholen en dat vinden ze niet ideaal. Wethouder Zwiers meent dat het les krijgen van kinderen van de Willem de Zwijgerschool op de Singelschool een goed alternatief is. “De ene school heeft ruimte tekort en de andere school heeft ruimte over. Dan zijn we verplicht om daar gebruik van de maken en dat is in goed overleg met beide directeuren gegaan.”

Noodlokalen Hij vindt het zetten van noodlokalen bij de Willem de Zwijgerschool geen optie. “Ten eerste is daar geen ruimte voor en ten tweede leverde het bijbouwen van een lokaal enkele jaren geleden al veel protesten op van de omwonenden.” Zwiers vertelt wel bezig te zijn aan een oplossing op lange termijn. “Het meest optimale is om beide scholen in één gebouw onder te brengen, maar dan heb je wel twee prachtige scholen over. Als we nu aan deze oplossing zouden beginnen, kan zo’n school er over vier jaar staan. Tegelijkertijd kan de situatie over vier jaar weer heel anders zijn.” De wethouder wil nog wel kwijt dat het hem aan het hart gaat dat de leerlingen uit hun vertrouwde omgeving worden weggehaald. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de kinderen in de Singelschool goed worden opgevangen en goed les krijgen.”

Aan de Willem de Zwijgerschool werd enkele jaren geleden al een lokaal bijgebouwd. BIJDRAGE EN FOTO TIES STEEHOUWER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief