Afbeelding

Inzet politie, gemeenten en burgers vermindert delicten

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Incidenteel zorgt een delict voor een piek en hoger percentage als het gaat om woninginbraken, overvallen en straatroven. Doch, wie de curves en cijfers bekijkt van de afgelopen jaren ziet meteen een daling. Wim Jochems, districtschef district de Markiezaten, prijst de actieve rol van de burger vandaag de dag. Ook gemeenten en de politie zelf laten via een goede samenwerking zien dat inbraken, overvallen en straatroven terugnemen.

DOOR CLAUDIA KOOLE

“De prioriteit ligt bij de High Impact Crime”, laat Wim Jochems weten. Hiermee bedoelt hij woninginbraken, overvallen en straatroven die een grote impact hebben op de samenleving. Voor deze zogenoemde High Impact Crime, afgekort HIC, is er zelfs een landelijke aanpak. Deze bestaat uit een intensieve persoonsgerichte daderaanpak, een versterking van de heterdaadkracht (hierbij wordt de dader kort na het delict opgepakt), een gebiedsgerichte aanpak en preventie en aandacht voor het slachtoffer staat expliciet in de aanpak genoemd. Jochems: “Voor de HIC worden steeds meer mensen vrij gemaakt.”

112 heterdaad-situaties Het veiligheidsgevoel is één van de belangrijke taken om hoog te houden bij de politie. Ze zijn ontzettend blij met Buurtpreventieteams. Jochems: “Dit is héél goed. Dit komt uit het draagvlak van de mensen zelf en ook wijkagenten hebben hier een directe verbinding mee.” Gemeenten hebben eveneens hun lead genomen volgens de districtschef om misdaad te weren binnen hun grenzen. En zelfs de campagne 112 is bewust gewijzigd. Dat heeft zich vertaald in een landelijk beleid van ‘Je belt 112 in levensbedreigende en heterdaad-situaties’. “Dankzij de social media is de burger heel snel bij heterdaad-situaties. De bevolking is zich bewust en handelt hiernaar”, zegt Jochems.

Leeftijd dader Door een gerichte aanpak en hulp van burgers en gemeenten kan de politie goed haar werk doen. Jochems: “Dan is het opsporen, aanhouden en dragen we het over aan het Openbaar Ministerie.” En als er dan een delict is, kan het gemiddelde percentage weleens omhoog schieten en lijkt een toename de praktijk, maar uit de cijfers en curves blijkt dat pieken meteen weer bijgetrokken worden door voorgaande jaren. “Een piek valt ook niet te voorspellen”, vertelt Wim Jochems. “We hadden laatst een situatie van een jongen die een veelpleger bleek te zijn uit de Randstad. Hij kwam hier wonen bij zijn zus. Hij ging in dit gebied verder. Toen we eenmaal wisten wie het was, konden er andere inbraken worden opgelost. Bij zo’n piek wordt er meteen meer politiecapaciteit op gezet.” Waar wel een toename is te zien, is bij de dader. Die is beduidend jonger dan daders uit voorgaande jaren. Jochems: “Bij overvallen zien we dat de leeftijd van de dader is veranderd.”

A4 en doorstroming Het district de Markiezaten betreft de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht, Steenbergen, Rucphen, Tholen, Halderberge en Moerdijk. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt er verder gekeken dan de gemeenten binnen het betreffende district. Jochems: “Bij de aanleg van de A4 vragen we ons af wat de doorstroom naar Antwerpen is en wat dit te betekenen heeft ten opzichte van rondtrekkende groeperingen. Meer controles en onderzoek worden er dan opgezet.” Echter, in de cijferlijsten zijn ook pogingen opgenomen. De cijfers duiden daarom niet altijd op woninginbraken, overvallen en straatroven die daadwerkelijk gepleegd zijn. Alle voornoemde gemeenten laten een daling zien in de periode tussen 2012 en 2015. Een piek zorgt weliswaar ietwat voor een ongunstiger plaatje, maar het blijkt dat burger, politie en gemeenten samen de kracht hebben om delicten te verminderen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief