Bas van Duijse vecht tegen vernietigende ziekte van Lyme

  algemeen

Als je 22 jaar bent, hoort het leven je toe te lachen. Voor Bas van Duijse is daar helaas weinig reden toe. Als kind liep hij de borrelia bacterie op die zich vervolgens als een sluipmoordenaar in zijn lichaam nestelde. Ongeveer twee jaar geleden sloeg de bacterie genadeloos toe en velde Bas compleet. Vanaf dat moment lijdt hij helse pijnen en is hij doodmoe. Stamceltherapie kan verbetering brengen, maar dit kost veel geld. Zijn familieleden komen daarom in actie. "Hoe mooi zou het zijn als we met een gezamenlijke inspanning Bas uit zijn hel kunnen verlossen", zeggen zij.


DOOR ELS ROMMERS

Het is de nachtmerrie van iedere ouder. Toch blijft Marijke van Duijse hoopvol gestemd. "Mijn zoon móet beter worden", geeft ze te kennen. "Daar geloof ik ook in. Haar rekkracht is bewonderenswaardig. Al jarenlang verzorgt ze haar kind dat totaal afhankelijk is geworden van haar hulp en die van haar man. Een sociaal leven hebben ze dan ook niet meer. Toch klaagt ze niet en legt ze de focus vooral op het lijden van Bas. "Dit is geen leven voor hem", aldus Marijke. "Het is onmenselijk. Als moeder stel je een ziek kind gerust met de woorden: morgen gaat het beter. Maar in het geval van Bas is dat niet zo. En dat maakt me compleet machteloos."

Vage klachten
"Als kind al had Bas vage klachten", schetst Marijke het ziekteverloop. "Hoe hij destijds aan de bacterie is gekomen, is onduidelijk. Het kán een insectenbeet zijn geweest, maar dat hoeft niet. Naarmate hij ouder werd, kreeg hij steeds meer last van extreme vermoeidheid. Er werd een vitamine D-tekort geconstateerd, maar na het toedienen van een hoge dosis vitamine D, was het probleem niet verholpen. En dus bezochten we de arts opnieuw", vertelt zijn moeder.

De diagnose

"Ondertussen had Bas zijn stage puur op karakter afgerond en was het ons wel duidelijk dat er iets goed mis was. Toen hij werd doorverwezen naar de KNO-arts, hebben we dat geweigerd. Omdat we ons in het reguliere circuit niet serieus genomen voelden, besloten we alternatieve wegen te bewandelen. Een osteopaat waarschuwde ons dat het ernstiger was dan we misschien vermoedden. Een bezoek aan een orthomoleculair therapeut bracht uiteindelijk de enige juiste diagnose: de ziekte van Lyme."

Rolluiken dicht
"Op dat moment weet je nog niet hoe erg het is", vertelt zijn zus Jessica. "De aanvankelijke opluchting omdat er tenminste een diagnose wás en er een behandelplan gemaakt kon worden, verdween al snel toen duidelijk werd dat Bas behoort tot de groep die zeer ernstig ziek is. Zijn studie heeft hij niet kunnen afmaken. In plaats daarvan ligt hij 24 uur per dag op zijn kamer, met de rolluiken en gordijnen dicht, want hij verdraagt geen licht en geluid. Naast zijn vermoeidheid, heeft hij ook last van zware hoofdpijnen en ernstige zenuwpijnen. En die klachten vormen nog slechts de top van de ijsberg! Ik vind het enorm confronterend dat ik bezig ben met de opbouw van mijn carrière en afspreek met vrienden terwijl mijn broer niemand kan ontvangen, laat staan werken. Als hij een goede dag heeft, kan hij een appje sturen. Meer zit er niet in."

Stamcelbehandeling
"Bas is een superlieve jongen", aldus zijn moeder. "Hij maakte altijd heel gemakkelijk contact en was dan ook erg geliefd. Nu ligt hij vergeten op zijn kamer. Dat is geen doen. Toch geven we het niet op. Bas verdient het om beter te worden. Nu geven stamcelbehandelingen goede resultaten. Ook al herstelt hij niet voor 100%, dan nog zullen de klachten verminderen en kan hij weer een menswaardig bestaan leiden."

Kosten

"Die behandelingen worden in het buitenland gegeven en zijn duur. Het gaat om minstens € 30.000. Omdat de chronische vorm van de ziekte van Lyme niet in Nederland wordt erkend, moeten we zelf voor alle kosten opdraaien. En aangezien we nu al jaren niets vergoed krijgen, én Bas geen recht heeft op een uitkering, kunnen we dat bedrag onmogelijk zelf ophoesten."

Een stapje extra
"En daarom doen we mee aan het event Lopen voor Lyme op 14 april in Woudenberg", haakt Jessica erop in. "Iedere dag weer gaat Bas de strijd aan met zijn ziekte, dus zetten wij die dag symbolisch ook een extra stapje. Iedere loper gaat qua afstand en duur een eigen persoonlijke uitdaging aan. "Elke cent die we ophalen gaat rechtstreeks naar de behandeling van Bas. In Etten-Leur, Roosendaal, Breda en Oudenbosch hebben diverse winkeliers een spaarpotje staan voor Bas. Daarnaast hopen we dat veel mensen bereid zijn ons te sponsoren. Dit kan via www.lopenvoorlyme.nl/team/geef-bas- leven-terug (groene button: steun het team). Hoe mooi zou het zijn als we met een gezamenlijke inspanning Bas uit zijn hel kunnen verlossen."  

Facebookpagina

Alle updates over de strijd van Bas en zijn familie vind je op https://www.facebook.com/Geef-Bas- zijn-leven- terug-133977687279316

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>