Afbeelding

Indrukwekkende watersnoodherdenking in Heijningen

Door: Peter Houtepen Algemeen

HEIJNINGEN - In het Pestalozzihuis in Heijningen zijn donderdag de 103 slachtoffers in de gemeente Moerdijk herdacht van de watersnoodramp, 65 jaar geleden, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953.

In het gebouw werd gesproken door onder andere burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk en dominee Frank de Ronde van Fijnaart. Chiem de Vos las een gedicht voor en enkele kinderen van de plaatselijke basisschool vertelden hoe zij over de watersnoodramp dachten.

Ontroerend

Ontroerend was het oplezen van de namen van de slachtoffers door het hoofd der school, Werner Buurma. Na het binnengebeuren werden buiten kransen en bloemen gelegd bij het watersnoodmonument. 

Opkomst

Dat de ramp nog steeds leeft bij de mensen die het hebben meegemaakt en hun familie bewees wel de grote opkomst bij de herdenking. De voorzitter van de Stichting Herdenking Watersnoodramp, Chiem de Vos, beloofde dan ook dat de herdenking in deze vorm door blijft gaan en dat men blijft zorgen voor de herdenkingsplek met het beeld en de plaquette, met daarin de namen van de Moerdijkse slachtoffers.

Foto's

Aan de andere kant van de dijk ligt de Watersnoodwoning waar de heemkundekring Fijnaart en Heijningen een tentoonstelling heeft ingericht met foto's, kranten en andere documenten van de ramp in 1953. In samenwerking met de andere heemkundekringen in Moerdijk zijn er foto's bijeengebracht uit de hele gemeente. De tentoonstelling werd 's morgens geopend door Hannie Huisman-Zwarts (68), de zus van soldaat Adrianus Zwarts die verdronk tussen Klundert en Noordschans. Dat gebeurde overigens pas enkele dagen na de ramp, toen Zwarts samen met enkele andere soldaten een paard van de verdrinkingsdood probeerden te redden. 

Brief
Tijdens de herdenking in het Pestalozzihuis meldde zich mevrouw Vogel uit Hardinxveld Giesendam met een brief van haar man Arie Vogel. In de brief vertelt haar man over soldaat Johannes Willemse die omkwam bij de ramp. Zij zaten samen in hetzelfde commando. Zij had via het Journaal vernomen dat er in Heijningen een herdenking was. Voorzitter van de heemkundekring, Jan Dierks, liet weten erg blij te zijn met de brief en de daarbij zittende foto's. De kring heeft tot nu toe ruim tachtig foto's gevonden van de 103 slachtoffers van de ramp. Na de herdenking bezochten heel veel mensen de tentoonstelling in de Watersnoodwoning. De komende tijd zijn er ook in Moerdijk dorp en in Klundert tentoonstellingen over de watersnood. 

Traantje
Zowel de plechtigheden in het gebouw als bij het monument buiten waren indrukwekkend. Chiem de Vos had op basisschool Het Kompas het verhaal verteld over de watersnoodramp en naar aanleiding daarvan vertelden Nienke en Joy wat ze daarvan hadden opgestoken. Tijdens hun verhaal werd hier en daar een traantje weggepinkt. Zij kregen na afloop dan ook een flink applaus. Ook bij het oplezen van de namen van alle slachtoffers van de ramp werden er veel zakdoeken voor de dag gehaald.

Verstopt

Burgemeester Klijs van Moerdijk gaf in zijn toespraak aan waarom het in 1953 allemaal zo heftig was. "Het was niet zomaar een stormpje toen, maar hij duurde 23 uur. Buiten de kippen kwam er 47.000 stuks vee om, maar het ergste was natuurlijk het verlies van ruim 1.800 mensen waarvan 103 in de kernen van het huidige Moerdijk. Het gekke is dat de Brabanders de ramp de eerste tientallen jaren als het ware hebben verstopt. Het is zaak om te blijven herdenken en om waakzaam te blijven", drukte hij zijn toehoorders op het hart. FOTO TIES STEEHOUWER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief