Het nieuwe naambord wordt onthuld.
Het nieuwe naambord wordt onthuld.

Heemkundekring 't Sandt daer buyten eindelijk thuis

Door: Amber Kuijs Cultuur

STANDDAARBUITEN - Maar liefst twee wethouders en de nestor van de kring, Joke Baart, waren er zaterdag nodig om het nieuwe onderkomen van heemkundekring 't Sandt daer buyten te openen. Daar zit natuurlijk een verhaal achter en dat wilden de wethouders van Moerdijk, Jaap Kamp en Eef Schoneveld, best vertellen. Voordat het naambord van de nieuwe vestiging werd onthuld, vertelde de voorzitter van de heemkundekring, Antoon Koenraads uitgebreid welke weg het bestuur in de loop der jaren moest bewandelen om tot het huidige onderkomen te komen.

Tijdens zijn relaas met beelden bleek uit de reacties uit de volle zaal, dat velen zich verbonden voelen met het oude schoolgebouw dat op het punt stond officieel geopend te worden. De voorzitter liet weten dat de heemkundekring werd opgericht in 1985 en dat er toen negentien mensen lid werden. Een onderkomen was er toen nog niet, maar er werden wel exposities ingericht in het voormalige gemeentehuis en in de Standaard. Na het overlijden van voorzitter Harry Broos werd het archief overgebracht naar een kamer in het huis van de familie Sweere. Dat overbrengen zou in de loop der jaren nog enkele malen gebeuren. Na onderdak gevonden te hebben in het gebouw van de Zwaluwen, kwam het in 2006 terecht in een ruimte achter de molenstomp aan de Molendijk. "De cabine zelf koste 500 euro, maar voor de legeskosten moest 700 euro worden betaald." Het beleid van de gemeente Moerdijk was toen dat de gemeente zich niet bemoeide met de huisvesting van de vijf heemkundekringen.

Wijzen
Dat hadden de voormalige gemeenten Willemstad, Klundert en Zevenbergen wel in beperkte mate gedaan, zodat die heemkundekringen wel over een onderkomen beschikten. Voor de heemkundekring in Standdaarbuiten een onverteerbare situatie, maar het bestuur was niet van plan om zich daar bij neer te leggen. Omdat de top van de gemeente inmiddels tot andere inzichten was gekomen, werden de wethouders Jaap Kamp en Eef Schoneveld uitgenodigd om eens te komen praten in de lekkende ruimte." Als de nood het hoogst is, is de redding nabij", vertelde Koenraads. "Er kwamen twee wijzen uit het oosten op bezoek en vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling." Het resultaat was dat de vele vrijwilligers aan de slag gingen om van ruim twee schoollokalen een volwaardig heemhuis te maken. Een heemhuis waarin het archief een plekje vond en waar vitrines werden neergezet waar voorwerpen uit het verleden van het dorp werden uitgestald.

Boetekleed
Koenraads: "We laten alleen dingen zien die direct met Standdaarbuiten te maken hebben." In de vitrines zijn dan ook religieuze voorwerpen te zien, gereedschap waarmee mensen uit het dorp hebben gewerkt en voorwerpen uit het verleden van de verenigingen uit het dorp. Jaap Kamp wist in zijn praatje ook veel te melden uit dat verleden, omdat hij in de gemeente Standdaarbuiten jarenlang 'eerste ambtenaar' was. Wethouder Schoneveld trok het boetekleed aan: "Toen ik pas wethouder was hadden wij het idee om alle heemkundekringen op een hoop te gooien en ze in een heemhuis te stoppen, maar nu zien we in dat de verschillen zo groot zijn dat dit geen haalbare optie meer is". Zondag kwamen veel inwoners van het dorp een kijkje nemen. BIJDRAGE EN FOTO TIES STEEHOUWER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief