Bij het monument werden bloemen gelegd.
Bij het monument werden bloemen gelegd. Foto: Ties Steehouwer

Ramp met de Rhenus 127 apart bij de Erebegraafplaats herdacht

Door: Amber Kuijs Cultuur

WILLEMSTAD - Een kleine Belgische afvaardiging herdacht op vrijdag 4 mei bij het monument bij de haven de 167 militairen die op 10 mei 1940 om het leven kwamen op het Hollands Diep. Zij deden dat samen met het Oorlogsgraven Comité Willemstad en enkele inwoners van Willemstad. Het was een sobere maar indrukwekkende herdenking die volgens de voorzitter van het Willemstadse comité, Simon Nieuwkoop, nog steeds nodig is. Hij prees dan ook de nakomelingen uit België die de moeite hadden genomen om naar Willemstad af te reizen.

Hoewel het vanuit de gemeente Moerdijk gezien geen officiële herdenking was, werden er door raadslid Jack Lems toch bloemen gelegd bij het monument. "Ik deed dat op persoonlijke titel en niet namens de gemeente."

Familieleden

De gemeente Moerdijk trok zich in 2016 terug uit de officiële herdenkingsplechtigheid. De herdenking werd vanaf 1950 bij het monument aan de haven gehouden. Veel mensen uit België namen daar aan deel. Eerst door mensen die de ramp overleefden, later door de kinderen van de slachtoffers en de andere militairen die de ramp overleefden en de laatste jaren door andere familieleden. Nieuwkoop vertelt dat de ramp nog steeds leeft in België. "Niet alleen bij de nabestaanden, maar ook bij de officiële instanties."

Tweede Pinksterdag
Een van deze instanties, de Koninklijke Strijdersbond, heeft dan ook besloten om op Tweede Pinksterdag een eigen herdenking bij het monument te houden. Het Oorlogsgraven Comité Willemstad heeft daar geen moeite mee. Enkele Belgen die de herdenking op 4 mei als particulier bezochten vertelden wel moeite te hebben met twee herdenkingen voor hetzelfde gebeuren.

Wijwater

Tijdens de herdenking op 4 mei werden niet alleen de slachtoffers van de ramp met de Rhenus herdacht, maar ook tien Belgische militairen die ergens anders tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Simon Nieuwkoop hield een toespraak waarin hij schetste onder welke omstandigheden de zesduizend krijgsgevangenen in 1940 in vier kolen rijnaken over land en over de rivieren naar Duitsland werden afgevoerd. Pastor Maickel Prasing uit Oudenbosch hield een korte overdenking waarna gezamenlijk het Onze Vader werd gebeden. Ook zegende hij de graven van de slachtoffers met wijwater. FOTO TIES STEEHOUWER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief