Het cadeau voor fort Prins Frederik.
Het cadeau voor fort Prins Frederik. Foto: Gert van der Ros

Een kanon voor Prins Frederik

Door: Janny Mathijssen algemeen

HEIJNINGEN - Afgelopen zondag heeft de “Kanonnenclub” burgemeester Ada Grootenboer (Goeree Overflakkee) een replica kanon geschonken bestemd voor de herinrichting van fort Prins Frederik. De “Kanonnenclub” is een groep vrijwilligers die replica’s vervaardigd van historische artillerie stukken die o.a. op fort Sabina te vinden zijn. Het meer dan 120 kilo wegende kanon van groot kaliber werd tijdens de vrijwilligers bijeenkomst van fort Sabina overhandigd.

Omdat fort Sabina en fort Prins Frederik historisch met elkaar verbonden zijn en gezamenlijk een verdedigings linie vormen besloot de “Kanonnenclub”, zoals ze op fort Sabina worden genoemd, dit cadeau te doen aan “de overkant”. Het kanon is technisch gelijk aan dat op fort Sabina en daarmee zijn beide forten weer als vanouds in staat het doordringen van vijandelijke schepen naar het Hollands Diep te beletten. Dat wil zeggen, als het niet replica’s zouden zijn en als de Engelsen alsnog het land willen veroveren. Iets wat gezien de Brexit niet waarschijnlijk meer lijkt.
Dit alles vond plaats op op fort Sabina tijdens de vrijwilligers bijeenkomst. “Een pronkstuk voor fort Prins Frederik” aldus Ada Grootenboer.
Het “zware” transport, het overvaren van fort Sabina naar fort Prins Frederik gaat de pont van Waterpoort voor zijn rekening nemen. De datum moeten we nog bepalen en daar zullen wij u nog over informeren. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief