FOTO Anita Ossewaarde en Wim Aalbers bladeren door Taal maakt gezonder MIRYAM VAN DER STEE
FOTO Anita Ossewaarde en Wim Aalbers bladeren door Taal maakt gezonder MIRYAM VAN DER STEE Foto: Miryam van der Stee

Lezen en schrijven belangrijk voor zelfvertrouwen

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN – Voor Anita Ossewaarde uit Klundert ging er letterlijk een wereld voor haar open toen ze na haar dertigste pas echt leerde lezen en schrijven. Jarenlang wist ze te verbloemen dat ze deze vaardigheden nauwelijks beheerste. Achttien jaar later is de van nature uiterst verlegen en bescheiden Anita als taalambassadeur één van de boegbeelden van Taalpunt in Zevenbergen. Een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. Daarnaast werd ze in 2016 uitgeroepen tot eerste Taalheld van de gemeente Moerdijk.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

"Mijn moeder was de enige die wist hoe groot mijn probleem was," vertelt Anita, nu 51 jaar. Ze volgde in haar jeugd speciaal onderwijs, zowel basis als middelbaar. "Ik wist dat ik meer kon dan dat eruit kwam, maar ik kreeg niet de juiste begeleiding waardoor ik bleef steken op een zeer laag niveau." Ze werd uiteindelijk schoonmaakster. En in deze baan deed ze precies wat de meeste laaggeletterden doen, namelijk omzeilen dat ze niet goed kon lezen noch schrijven vult Wim Aalbers van Taalpunt aan. Op bestellijsten krabbelde ze zo lelijk en onleesbaar mogelijk woorden neer, zodat haar leidinggevende wel moest vragen wat er stond.

Actie

Wim Aalbers werd in 2017 Taalheld van de gemeente Moerdijk vanwege zijn betrokkenheid en inzet voor Taalpunt. Samen met Anita probeert hij de actie 'Zevenbergen leert lezen …' op de kaart te zetten. "Laaggeletterdheid is echt een onderkend probleem. Er zijn alleen in Zevenbergen al zo'n 1400 mensen die dagelijks te kampen hebben met het feit dat ze niet goed of nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Die willen wij heel graag helpen. Het probleem is alleen dat het erg lastig is om deze mensen in beeld te krijgen."

WAO

Anita (h)erkent dat als geen ander. Op laaggeletterdheid rust toch een soort van taboe en het gaat samen met grote schaamte. Ook Anita heeft hier last van gehad. Toen zij rond haar dertigste door omstandigheden in de WAO belandde en een behoorlijke papierwinkel in moest vullen, wees haar moeder haar op een 0800-nummer van Stichting Lezen & Schrijven. "Bellen!", spoorde haar moeder haar aan. Het nummer lag drie maanden naast haar telefoon, voordat ze uiteindelijk contact opnam.

Onderhouden

Dat telefoontje was misschien wel het belangrijkste telefoontje ooit in het leven van Anita. Ze ging weer naar school zogezegd. En op haar éénendertigste was ze daar de snotneus van de groep lacht ze hardop. Een groep die niet alleen bestond uit laagopgeleiden, maar waar ook hoogopgeleiden hun laaggeletterdheid te lijf gingen. Anita leerde lezen en schrijven en is sindsdien niet gestopt met deze vaardigheid te blijven onderhouden en verder te ontwikkelen. 'Want daar gaat het vooral om, onderhouden van je taal."

Petitie

Dagelijks is Anita bewust met taal bezig. Ze leest veel. Goed leren lezen en schrijven hebben haar zoveel gebracht. Ze mocht al eens bij Teleac al kokend haar verhaal vertellen en bij TV Rijnmond kwam ze ooit op televisie in een programma met Dieuwertje Blok. Het allerbelangrijkste is dat Anita veel meer zelfvertrouwen heeft gekregen.

De actie 'Zevenbergen leert lezen …' wordt uitgezet bij een tiental zorg- en dienstverleners in Zevenbergen. Zij (h)erkennen mogelijke signalen die wijzen op laaggeletterdheid en kunnen de betreffende personen nu gericht benaderen, helpen en doorverwijzen. De doelgroep is iedereen van zestien tot vijfenzestig die slecht of nauwelijks leest of schrijven kan. Voor hen wordt een taalcursus op maat gemaakt. "Lezen en schrijven zijn zo belangrijk," zegt Wim Aalbers. "Iemand die laaggeletterd is, heeft vaak grotere kans op gezondheidsproblemen, moeite met financiën en voelt zich vaak buiten gesloten. Daar willen we graag wat aan doen."


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief