Iedere fiets werd gecontroleerd op een werkend voor- en achterlicht
Iedere fiets werd gecontroleerd op een werkend voor- en achterlicht (Foto: FOTO MIRYAM VAN DER STEE)

Controle fietsverlichting Markland

ZEVENBERGEN - Tijdens een grootscheepse fietsverlichtingscontrole zijn dinsdagochtend alle leerlingen die op de fiets naar het Markland College in Zevenbergen gaan, gecontroleerd op het voeren van deugdelijke fietsverlichting.


De fietsverlichtingscontrole komt voort uit het gezamenlijk convenant dat politie, Veilig Verkeer Nederland afdeling Moerdijk, het Markland College Zevenbergen en de gemeente Moerdijk in 2015 hebben ondertekend om structureel de verkeersveiligheid voor fietsende, naar schoolgaande kinderen te verbeteren.

Zichtbaar

De controle van de fietsverlichting werd uitgevoerd door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Moerdijk, een aantal wijkagenten, BOA's en ook wethouder Thomas Zwiers deed kort mee aan deze actie. "We blijven als gemeente aandacht vragen voor dit onderwerp tijdens deze donkere dagen. Zorg dus als je op pad gaat dat je goed zichtbaar bent op de fiets", zegt de wethouder hierover. Goede fietsverlichting draagt mede bij aan die zichtbaarheid.

Gadget

Tijdens de controle worden zowel het voor- als achterlicht gecheckt. Voor de leerlingen die hun verlichting op orde hadden, was er een leuke gadget in de vorm van een hartje met knipperend lampje. Zij die geen deugdelijke verlichting hadden, kregen nu nog een waarschuwing van de controleurs. Na deze actie wordt er namelijk meteen bekeurd en die bekeuring is niet mis. Vijfenvijftig euro voor leerlingen tot zestien jaar, ben je ouder dan betaal je maar liefst honderdachtentwintig euro. Tijdens de actie voldeden de meeste fietsen gelukkig aan de norm.

Noodzakelijk

Janny van der Veer is als vrijwilliger van VVN afdeling Moerdijk één van de controleurs. Dat doet ze inmiddels alweer vier jaar. Nog steeds is het noodzakelijk om de jeugd te wijzen op het belang van goede fietsverlichting vertelt ze. Nog niet zolang geleden reed ze zelf op de Achterdijk in Zevenbergen toen ze in het donker een jongeman tegenkwam op de fiets, zonder verlichting. Ze heeft hem aangesproken op zijn onzichtbaarheid.

Fietsbanden

Ook Werner van Beers, als wijkagent en controleur betrokken bij de actie maakte onlangs mee dat hij als automobilist geconfronteerd werd met twee onzichtbare fietsers. "Ze reden nota bene op de provinciale weg in het donker, zonder verlichting. Ik schrok me rot." Goed werkende fietsverlichting is dus echt noodzakelijk. Van Beers prijst de fietsers die zelfs verlichting in hun fietsbanden hebben. "Die zijn echt goed zichtbaar."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>