Ruiter moet paardenpoep voortaan opruimen

MOERDIJK – Ruiters moeten de paardenpoep van hun viervoeter voortaan opruimen. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besluiten. Die stemde met grote meerderheid in met een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om dit mogelijk te maken.


Volgens de VVD, BurgerBelangen Moerdijk (BBM) en Moerdijk Lokaal vormen de uitwerpselen op de weg een grote ergernis. Daarnaast kan de poep gevaarlijk zijn, omdat er ziektekiemen inzitten. Ook vinden zij het vanzelfsprekend dat de veroorzaker de stront zelf verwijdert. Een opruimplicht in de APV maakt ruiters en koetsiers er bewust van dat het niet netjes is om poep achter te laten.

Uitvoerbaarheid regel

Ruiters dienen paardenpoep in de bebouwde kom meteen op te ruimen. Buiten de bebouwde kom krijgen zij 24 uur de tijd om dit na uitwerpen te doen. In de gemeenteraad was enige discussie over de uitvoerbaarheid van het amendement. Zo vroeg raadslid Hans van Brenkelen van Onafhankelijk Moerdijk zich af of het wel veilig is voor ruiters om even af te stappen om de poep op te ruimen.

Volgens de burgemeester Jac Klijs is paardenpoep in de openbare ruimte geen groot probleem, maar is het wel goed om 'het ergens geregeld te hebben.' Hij vindt ook dat ruiters hun paard best even aan een hek kunnen binden om vervolgens de ''rommel op te ruimen.' Ook merkte Klijs op dat het een hele ergernis kan zijn voor fietsers als zij ineens een grote mesthoop tegenkomen, waardoor zij hun stuur ineens moeten omgooien: "Dan denk je: Shit, ruim het op!"

Wel gaf hij aan dat de handhaving in de praktijk geen hoge prioriteit zal krijgen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief