Foto: HHS - Pixelio

Anderhalf jaar cel voor voormalig gemeenteraadslid Fred Wozniak

LANGEWEG - De rechtbank Oost-Brabant heeft Fred Wozniak uit Langeweg, voormalig lid van de gemeenteraad in Moerdijk, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. 


Wozniak werd op maandag 11 december 2017 aangehouden door de fiscale opsporingsdienst FIOD voor het plegen van belastingfraude sinds 2012. De fraude kwam aan het licht na een controle van de Belastingdienst.

De nu 63-jarige Wozniak heeft volgens de rechtbank jarenlang, ieder kwartaal, opzettelijk ten onrechte omzetbelasting teruggevraagd en heeft dat geld vanaf de rekeningen van stichtingen die hij beheerde overgeboekt naar onder meer zijn privérekening en rekeningen van zijn gezinsleden. De Nederlandse staatskas is hiermee benadeeld voor een bedrag van ruim 300.000 euro.

De rechtbank heeft bij de uitspraak rekening gehouden met het feit dat Wozniak als voormalig gemeenteraadslid een voorbeeldfunctie bekleedde, en in die rol meebesliste over de besteding van middels belastingheffing verkregen publieke middelen. Daar tegenover heeft hij jarenlang de gemeenschap benadeeld door een eerlijke belastingheffing te frustreren met het doen van onjuiste aangiften en de verkregen belastinggelden privé aan te wenden. Dit vormt volgens de rechtbank een ernstige ondermijning van de belastingmoraal. Daarbij merkt de rechtbank verder op dat het onderwerp integriteit van politieke ambtsdragers de voorbije jaren frequent aandacht heeft gekregen. Verdachte heeft met zijn handelen het aanzien van het openbaar bestuur beschadigd.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>