Foto: Wijkagent Moerdijk

Behoorlijk wat overtredingen bij controle op bedrijventerrein Zwartenberg

LANGEWEG - Bij een controle van bedrijventerrein Zwartenberg aan de Zuiddijk in Langeweg zijn dinsdag behoorlijk wat overtredingen geconstateerd.


De onaangekondigde controle werd gehouden door twaalf toezichthouders van douane, politie, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB), waterschap Brabantse Delta en de gemeente Moerdijk. Zij bezochten tien bedrijven op Zwartenberg. Gecontroleerd werd op het naleven van milieu-, brandveiligheid- en bouwvoorschriften. Ook werd gecontroleerd of de activiteiten van de bedrijven passen binnen het bestemmingsplan. 

Gebleken is dat bij meerdere bedrijven de milieuvoorschriften niet werden nageleefd. Er was bijvoorbeeld sprake van onvoldoende beschermingsmaatregelen waardoor bedreigende afvalstoffen in de bodem terecht (kunnen) komen. Ook werden afvalstoffen te lang opgeslagen in plaats van die te laten afvoeren naar een erkende verwerker. Verder waren de gevaarlijke stoffen bij meerdere bedrijven en opslag van (cilinder)gasflessen niet conform de regels voor de opslag daarvan opgeslagen. In een paar gevallen bleken brandblussers niet gekeurd. Ook was de nooduitgang een enkele keer geblokkeerd. Tot slot nam de douane monsters uit brandstoftanks om te controleren of de inhoud van die tanks rode of witte diesel bevatten. De monsters zijn meegenomen voor analyse.

Bedrijven die in overtreding waren, krijgen binnen enkele weken bericht over de afwerking en gevolgen van de geconstateerde overtredingen. Sommige bevindingen worden nader uitgezocht. Als hier strafbare feiten uit blijken, dan kan proces-verbaal worden opgemaakt of bestuursdwang worden toegepast. Dat laatste houdt in dat de overheid door zelf in te (laten) grijpen een situatie waarin sprake is van een ernstige/acute gevaarzetting beëindigt. De kosten daarvan zijn voor de overtreder.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES