Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Gft-afval wordt vanaf juni wekelijks opgehaald

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - In de gemeente Moerdijk wordt groente-, fruit- en tuinafval eens per twee weken opgehaald, maar in de zomermaanden juni, juli en augustus mag de gft-container iedere week aan de straat. Daarmee geeft de gemeente gehoor aan de wens van inwoners. Omdat de afvalwagens andere routes gaan rijden, verandert daarnaast de ophaaldag voor veel mensen.

Eind vorig jaar hield de gemeente een enquête over het afvalbeleid. Gft wordt in Moerdijk eens per twee weken opgehaald. Maar ruim driekwart van de Moerdijkers die de vragenlijst invulde, vond het noodzakelijk dat de gft-bak in de zomer iedere week wordt geleegd. Dat gaat nu gebeuren.

Beter scheiden

Wethouder Jack van Dorst vindt de wekelijkse zomerinzameling een goede stap: "We hopen dat dit comfortabeler is voor onze inwoners. En dat het een zetje geeft om ook in de zomer afval goed te scheiden. In de warme maanden belandde gft vaker bij het restafval. Wellicht begrijpelijk, maar natuurlijk niet de bedoeling. Nu het gft wekelijks wordt opgehaald, is dat hopelijk verleden tijd."

Ophaaldag verandert per juni

Om wekelijks inzamelen mogelijk te maken, worden de routes van de afvalwagens aangepast. Voor sommige mensen verandert daardoor niets. Maar het grootste deel van de gemeente krijgt een nieuwe ophaaldag voor gft. Op een klein aantal adressen verandert (ook) de inzameldag van plastic-afval.

Inwoners krijgen een brief over de verandering. De nieuwe ophaaldag wordt de vaste dag. Dus als per september de gft-wagen weer eens per twee weken door de straat rijdt, blijft de ophaaldag dezelfde als in de zomer.

Op proef

Wekelijks gft inzamelen in de zomer is een proef. Tijdens en na afloop van de zomerperiode wordt er geëvalueerd. De gemeenteraad beslist naar verwachting eind dit jaar of er vanaf 2020 wordt doorgegaan met wekelijks gft ophalen in de zomer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief