Het stadhuis met de witte luiken.
Het stadhuis met de witte luiken. Foto: Ties Steehouwer

Werkzaamheden voormalig stadhuis Klundert duurder door vondst asbest

Door: Peter Houtepen Algemeen

KLUNDERT - De renovatie van het voormalige stadhuis in Klundert valt duurder uit.

“Er is asbesthoudende kit bij de ramen gevonden. Dat moet verwijderd worden en kost extra geld", aldus wethouder Eef Schoneveld. Het vervangen van deze kit kost wel extra tijd, maar dit betekent niet dat het eerste geplande huwelijk op 30 augustus niet door kan gaan. De asbesthoudende kit is aan de buitenzijde van het gebouw bij 62 houten kozijnen aangetroffen. De kit zit verborgen tussen de kozijnen en het natuursteen en kwam tevoorschijn tijdens de werkzaamheden. De onvermijdelijke sanering brengt extra kosten van circa 29.000 euro met zich mee. De post onvoorziene kosten is ontoereikend. De gemeenteraad is hier inmiddels van in kennis gesteld.

Luiken

Een ander punt van aandacht is de kleur van de luiken. Die zijn nu wit en een hele generatie inwoners van Klundert weet niet beter of ze zijn altijd wit geweest. Oude foto’s laten echter zien dat ze vroeger blauw waren en ook onderzoek van de oude verflagen bewijst dit. Op zwart-wit foto’s van voor de oorlog is te zien dat de luiken donker gekleurd zijn. De deskundigen van monumentenzorg adviseren dan ook om de luiken weer blauw te schilderen, maar ze beseffen wel dat dit op weerstand van de bevolking zou kunnen stuiten. Uit de archieven blijkt niet waarom men destijds rond de jaren vijftig de keuze voor wit heeft gemaakt. Ook Heemkundekring Die Overdraghe kan hier geen verklaring voor geven.

Op de vraag aan de wethouder of er nog meer lijken uit de kast kunnen komen, antwoordt hij: "Het gebouw is over twee jaar wel 400 jaar oud dus je kunt van alles verwachten. Maar ik denk van niet." Hij vindt zelfs dat de staat van een dergelijk oud gebouw best meevalt en dat de verantwoordelijke bestuurders het eeuwen lang prima hebben gedaan.

Unaniem

Om de vertraging zo klein mogelijk te houden, is de sanering al in gang gezet en wordt er tijdens de bouwvakvakantie doorgewerkt. Het hele werk is volgens planning rond 1 oktober gereed. Schoneveld: "Een onverwachte wending, zo kun je het wel noemen. Wij hebben hier dan ook nadrukkelijk over gesproken met de Monumentencommissie. Alle deskundigen zijn echter unaniem: blauw is historisch de meest verantwoorde keuze. Het college volgt het advies van de experts. Ik realiseer me dat het even wennen zal zijn, maar willen we het gebouw écht in oude glorie herstellen dan kun je niet anders dan deze keuze maken." Desgevraagd aan de voorzitter van heemkundekring Die Overdraghe, Kees Hendrikx, of er nog iets wordt gedaan om de viering van 400 jaar stadhuis antwoordt hij volmondig ja. "We denken er bijvoorbeeld over om het boekje over het stadhuis dat de legendarische hoofdonderwijzer D.A.K. van der Zande in 1921 schreef her uit te geven."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief