Foto: Gemeente Moerdijk

Mauritshuis Willemstad gaat vier maanden dicht

WILLEMSTAD - Het Mauritshuis in Willemstad sluit haar haar deuren van 1 oktober 2019 tot en met 31 januari 2020. Alleen tijdens de Vestingstedendagen, op 5 en 6 oktober, is het monumentale pand nog wel open.


Reden voor de sluiting is de start van de eerste fase van de werkzaamheden om het Mauritshuis om te bouwen tot multifunctioneel bezoekerscentrum. Daarvoor is het noodzakelijk om een kleine lift aan te leggen en vloerisolatie en een tochtportaal in de hal aan te brengen. Dat gaat deze winter gebeuren.

Volgens wethouder Thomas Zwiers is in eerste instantie nog gekeken om de lift tegen het Mauritshuis aan te maken. "We hebben gekeken waar we die lift nou precies voor nodig hebben. Dat is met name voor mensen die slecht ter been of rolstoelafhankelijk zijn, en voor karretjes voor de catering. Daar hebben we uiteindelijk geen lift voor 12 personen voor nodig. Een kleine inpandige lift is dan voldoende." Daarvoor moet wel het een en ander in het pand gebroken worden. Zwiers: "Dat gebeurt onder leiding van een speciale architect."

Om het Mauritshuis echt multifunctioneel bezoekerscentrum te kunnen laten worden, moet het pand later wellicht nog een keer dicht voor de tweede fase van de werkzaamheden. De totale kosten van het project bedragen zo'n 1,2 miljoen euro. Ruim 300.000 euro gaat op aan het aanbrengen van de lift en de vloerisolatie en ruim 800.000 euro voor het inrichten van het bezoekerscentrum. "Van dat laatste bedrag wordt de helft door de provincie gesubsidieerd", meldt de wethouder.

Het Mauritshuis in Willemstad is één van de historische parels van de gemeente Moerdijk en heeft de potentie om Willemstad, de Stelling van Willemstad, de gemeente Moerdijk en West-Brabant beter op de kaart te zetten. Ook fungeert het als trouwlocatie.

Het Mauritshuis wordt in de periode 2019-2021 volledig ingericht als bezoekerscentrum voor de Stelling van Willemstad. De gemeenteraad heeft krediet beschikbaar gesteld om het Mauritshuis in te richten met eigentijdse, interactieve tentoonstellingen. Bezoekers kunnen zo de verhalen van de Stelling van Willemstad, de Zuiderwaterlinie, Willemstad en natuurlijk het Mauritshuis zelf beleven. Hiermee krijgt het Mauritshuis een belangrijke toeristische functie die naar verwachting meer bezoekers zal trekken en bezoekers verleidt om de rest van de Stelling van Willemstad te bezoeken.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief