Lotgenotengroep vindt steun bij elkaar
Henk Oosterling (links) en Van Aart met hun zelfgemaakte kleimonumentjes voor hun overleden partners.
Henk Oosterling (links) en Van Aart met hun zelfgemaakte kleimonumentjes voor hun overleden partners. (Foto: Marjanne Dijkstra)

Lotgenotengroep vindt steun bij elkaar

ZEVENBERGEN - "Sommige mensen zeiden letterlijk tegen me dat ik er nu maar eens overheen moest zijn. Ik had genoeg gerouwd. Het was jammer om dat soort dingen te horen en daarom is het fijn om een groep te hebben met lotgenoten of gelijkgestemden. We hebben allemaal onze partner verloren en zitten dus in hetzelfde schuitje." Aan het woord is Henk Oosterling uit Zevenbergen. Hij is samen met de Rucphense Cor van Aart de initiatiefnemer voor een lotgenotengroep voor mensen die hun partner hebben verloren. De groep komt maandelijks bijeen.


Oosterling verloor zijn vrouw vrij plotseling in 2016. "Dat was echt een hele grote schok. Rond haar overlijden en uitvaart ging ook van alles mis en dat maakte het nog pijnlijker. Ik ging op zoek naar lotgenoten, maar er waren niet veel groepen voor mensen die hun partner waren verloren. Of ze waren bijvoorbeeld bestemd voor mensen tot vijftig jaar, met nog kleine kinderen. In Roosendaal leerde ik onder meer een groepje van zes man kennen. Eén van hen was Cor. We kwamen er samen achter dat er zo weinig begrip is. Na het verlies van je partner kom je in een put waar je nauwelijks uitkomt. Je hebt hulp nodig, de juiste handvatten."

Bijeenkomst

Inmiddels hebben de twee, met medewerking van Surplus, een eigen groep lotgenoten om zich heen verzameld. In september bestaat de groep een jaar. Elke eerste vrijdag van de maand komt de groep samen in Pluspunt Serena aan de Zandberg 1 in Zevenbergen. In een rustige en veilige omgeving is er dan aandacht en (h)erkenning voor gevoelens, gedachten en ervaringen. Inmiddels bestaat de groep uit zo'n vijfentwintig verschillende mensen, waarvan er op een vrijdag zo'n vijftien man aanwezig is. De groep bestaat uit zowel mannen als vrouwen, vanaf een jaar of zestig.

Oosterling legt verder uit: "Soms wil iemand liever een één op één gesprek, daar zorgen we dan voor. Elke bijeenkomst heeft een thema. We beginnen altijd met een opening: we branden een (elektrisch) kaarsje voor onze verloren geliefden en er volgt een gedicht over het gekozen thema. Deze vorm wordt door de deelnemers gewaardeerd. Soms hebben we een spreker en gaan we in groepjes uiteen om verder te praten over het onderwerp. Daarna drinken we nog wat met z'n allen."

Van Aart vult aan: "Wij zijn vrij actief, maar er zijn zat mensen die thuis op de bank blijven zitten om te kijken wie er voorbij rijdt. Met de groep willen we mensen activeren. In m'n eentje ga ik ook niet snel naar iets toe, maar als iemand me mee vraagt eigenlijk altijd wel. Je moet er echt uit."

Actief

Naast de bijeenkomsten in Serena worden er ook andere dingen gedaan, zo worden er diverse uitjes georganiseerd. Met een groepje van acht mensen volgden ze in Zevenbergen bijvoorbeeld een workshop met klei. Met de klei maakten ze een soort van klein monumentje voor hun overleden geliefde. Van Aart: "Ik ben best handig, maar met de klei lukte het me eerst niet zo goed om iets moois te maken. Uiteindelijk is het toch heel erg mooi geworden en ik ben er heel trots op." Het is de bedoeling om naast de maandelijkse bijeenkomst - voor wie wil - vaker andere dingen te gaan ondernemen. "Samen een stuk fietsen, een boswandeling maken of een museum bezoeken. Als we er maar lekker uit zijn. Dat is echt het allerbelangrijkst: dat je niet bij de pakken neer gaat zitten."

Wie ook interesse heeft om langs te komen tijdens een bijeenkomst van de lotgenotengroep, kan dat doen op iedere eerste vrijdag van de maand van 13.30 uur tot 15.30 uur in Pluspunt Serena aan de Zandberg 1 in Zevenbergen. Meer informatie is te krijgen via Henk Oosterling (06 - 44 24 09 12) of Cor van Aart (06 - 20 45 02 52).

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>