Foto: Jan van Dis

Jan van Dis fietst alternatieve Tour de France

FIJNAART - "Een ontzettend bijzondere belevenis." Zo noemt Jan van Dis (56) uit Fijnaart zijn drie weken durende reis door België en Frankrijk. De Fijnaarter maakte niet zomaar een rondreis, maar hij fietste alle etappes van de Tour de France, één dag voor vóór de professionele renners de etappe fietsten.


DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Van Dis fietst al zijn hele leven. Vanaf zijn zestiende deed hij aan wedstrijden mee, later deed hij triatlons en de laatste jaren zat hij veel op de fiets en ook op de mountainbike. "Ik doe ook wel eens meerdaagse tochten en ik fiets sowieso drie tot vier dagen in de week een eind, maar ik had nog nooit drie weken achter elkaar op de fiets gezeten."

De Tour de France is voor de wielerliefhebber toch wel het mooiste dat bestaat. "Ik had al vaker gelezen over de mogelijkheid om de Tour de France te rijden als amateur, maar daar waren vaak prijskaartjes aan verbonden die ik niet wilde betalen. Vorig jaar hoorde ik van een reisorganisatie die het rijden van de Tour aanbood in het jaar dat ze in Nederland of in België starten. Omdat de Tour de France dit jaar in Brussel startte, besloot ik meteen om me in te schrijven."
Voorbereiding
Uiteindelijk stond de Fijnaarter begin juli samen met tweeëntwintig anderen, waaronder 1 vrouw, aan de start in de Belgische hoofdstad. Hoewel het er niet zo aan toegaat als bij de profs waarschuwt Van Dis dat zijn reis zeker geen toeristische trip is. "Je moet wel een geoefend fietser zijn. Je fietst soms een aantal dagen achter elkaar en dat kan heel heftig zijn. Ik heb me grondig voorbereid door een schema aan te houden dat ik in een blad had gevonden. Natuurlijk gaat het niet om tijd en kun je niet uit de koers worden genomen, maar een week van tevoren begon ik 'm een beetje te knijpen. Het is toch wel een heel eind. Een van ons is gevallen en moest stoppen en een ander moest afhaken met zitvlakproblemen, maar de rest heeft het allemaal gehaald."

Lange dagen
De etappes die worden gefietst zijn precies dezelfde etappes als de professionele wielrenners, maar dan dus een dag eerder. Van Dis vertelt: "Onze groep was qua leeftijd heel wisselend van samenstelling. Een zestiger, een aantal vijftigers, maar de meeste waren wel zo tussen de dertig en de veertig. We kwamen overigens meer groepen tegen die hetzelfde deden als wij. Zo reed er een Frans vrouwenteam en ook nog een Engels team dat meereed voor een goed doel." Met busjes gingen de deelnemers van hotel naar de start en van de finish weer naar het hotel, zo vertelt de Fijnaarter. "Bij elkaar hebben we behalve ruim drieduizend kilometer gefietst, ook ongeveer zo lang in de auto gezeten. Het waren lange dagen met vroeg opstaan, fietsen, eten en weer naar bed. Bij de eerste rustdag na tien dagen was ik opgebrand, de tweede rustdag ging al beter. Het is wel mooi dat je merkt dat het zo makkelijk niet is. Als je lekker op de bank zit te kijken denk je wel eens 'kom op, tandje erbij'. Toen ik zelf aan het fietsen was, merkte ik dat me dat op dat moment echt niet zou gaan lukken."

Genoten
Van Dis vond het een bijzondere ervaring, zo vertelt hij. "Omdat je de echte Tour een dag vooruit fietst staan overal mensen hun dorpjes te versieren. Ze riepen ons 'bon courage' (veel geluk) toe en dat geeft een boost. Tijdens de bergetappes staan er ook al veel mensen met hun campers op de berg en die moedigden ons ook aan vanaf hun stoeltjes. We hadden prachtig weer en onderweg heb ik ook echt genoten van het landschap." In Parijs werd Van Dis ingehaald door zijn dochter Dione, die haar stedentrip combineerde met het verwelkomen van haar vader. "Dat was natuurlijk wel supermooi, zo op die Champs-Élysées." Op de vraag of hij het nog eens zal doen, is hij heel duidelijk. "Nee. Ik heb het nu een keer gedaan en het was supermooi. De volgende Tour de France kijk ik weer vanaf de bank."

 

Marjanne Dijkstra
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Oleja

Chauffeur C of CE

Bergen op Zoom

Calculator

Breda

Kok

Klein Zundert

Meerdere vacatures

Roosendaal

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief