Janny van Rietschoten aan het lezen in Mijmeringen.
Janny van Rietschoten aan het lezen in Mijmeringen. (Foto: Ties Steehouwer)

Janny van Rietschoten schrijft al haar hele leven

ZEVENBERGEN - Al snel na binnenkomst in de gezellige woning van Frans en Janny Dijs in Zevenbergen begint de vrouw des huizes voor te lezen uit het laatste boek dat zij heeft geschreven. Niet onder de naam Janny Dijs, maar onder haar meisjesnaam Janny van Rietschoten. Dit omdat ze een beetje mee wilde liften op de naam van Conny van Rietschoten, de bekende zeezeiler.


Het nieuwste een tevens dikste boek van Van Rietschoten heeft de naam Mijmeringen gekregen. Het is een bundeling van korte verhalen en gedichten. "Vaak belevenissen uit het leven gegrepen, soms waar gebeurd soms humoristisch ingekleurd. Kortom een aanrader voor iedereen die van een vrolijke noot houdt. Graag wilde ik belevenissen en overpeinzingen en fantasie verwoorden, welke misschien voor een ander interessant zijn om te lezen en zich even te verpozen, uit de vaak dagelijkse beslommeringen."

Dromen

Op de basisschool zat Janny van Rietschoten vaak te dromen, zo bekent ze. Dat gebeurde in Hilversum. "Toen ik negen jaar was moest ik van de juf een smartlap schrijven en die vond ze zo goed dat ik er een tien voor kreeg." Een mooie stimulans dus. "Ik las toen al alles wat los en vast zat en besloot dan ook dat als ik groot was om schrijver te worden." Om er vast in te komen ging ze werken in een boekhandel. "De Joodse eigenaar daarvan vroeg me om zijn levensverhaal te schrijven, maar dat vonden mijn ouders gezien mijn jonge leeftijd toch te heftig." Haar schrijverschap werd dus in de kiem gesmoord, maar gelukkig begon ze rond haar vijftigste over haar kinderen te schrijven.

Culturen

Vooral in het begin leverde haar schrijven veel gedichten op. Na getrouwd te zijn met Frans Dijs, die treinmachinist was, verhuisde het stel van Hilversum naar Rotterdam, en via Achthuizen op Goeree Overflakkee naar Zevenbergen. Zij leerde hierdoor veel verschillende culturen kennen en omdat ze haar omgeving in zich opneemt en weet te duiden, sloeg haar werk in iedere geval in haar omgeving aan. Een uitgever bleek echter moeilijk te vinden en toen ze bij een van hen een prijs won die bestond uit een reisje naar Parijs ging de uitgever failliet.

Wijsheid

Haar boeken Zeeën van Tijd, Rhapsody, en Finisterre werden uitgegeven en dan nu het boek Mijmeringen. "Vooral mijn zoon Rick stimuleerde mij om door te gaan met schrijven en een uitgever te zoeken. Hij ontwierp ook de omslagen en daar ben ik erg blij mee." Haar schrijfstijl lijkt een beetje braaf, maar bij doorlezen openbaren haar verhalen vaak een diepe wijsheid. Ook zit er veel humor in. Op de flaptekst Finisterre staat:' Met blijdschap geef ik kennis van de geboorte van mijn tweede dichtbundel genaamd: "Finisterre". Opnieuw een variatie van humoristische, gevoelige, cryptische en soms kolderieke gedichten en gedachten. Kortom: een greep uit het dagelijks leven. In ieder mensenleven is er soms een: "Finisterre" waarop je denkt niet verder te kunnen, om dan plots te ontdekken wat je hebt mogen behouden.'

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief