Het hart van Klundert werd verwoest.
Het hart van Klundert werd verwoest. Foto: Archief Heemkundekring Die Overdraghe

Klundert herdenkt de bevrijding

Door: Peter Houtepen Algemeen

KLUNDERT - In het kader van de herdenking '75 jaar bevrijding' heeft heemkundekring Die Overdraghe een aantal activiteiten op het programma staan.

Met ingang van zaterdag 5 oktober is tot en met 30 november elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur in De Stad Klundert een tentoonstelling over dit onderwerp te bezoeken. Met behulp van een kleine 40 foto's en een aantal andere overblijfselen uit de eerste week van november 1944 wordt een overzicht gegeven van de enorme ravage die gedurende die periode is aangericht.

Bevrijdingsfeesten

In het Heemhuis aan de Stoofdijk loopt gedurende dezelfde periode een kleine expositie met als onderwerp de Bevrijdingsfeesten, die daar in 1945 op volgden. Deze expositie kan bezocht worden op woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Lezing

Op dinsdag 22 oktober is er een lezing met als onderwerp Luchtgevechten boven Klundert in Gasterij Het Tolhuis aan de Zevenbergse Poort in Klundert. Fijnaarter Willem van Draanen vertelt vanaf 19.30 uur, daarbij ondersteund door foto's en andere materialen, over het hoe, het wat, en het waarom van de bevrijding van met name Klundert. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Bevrijdingsbus

Op zaterdag 2 november is De Stad Klundert om 11.00 uur het vertrekpunt van de Bevrijdingsbus, die deze middag een rondrit maakt door de gemeente Moerdijk langs de plaatsen die de deelnemers doen herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding in november 1944 en de daarop volgende nasleep, die duurde tot 5 mei 1945. Tijdens deze rondrit geven vertegenwoordigers van alle heemkundekringen uit de gemeente Moerdijk aan de hand van foto's en eventueel filmbeelden een toelichting en wordt regelmatig gestopt op plaatsen die aanleiding geven om een verhaal te vertellen. Meer informatie, onder andere over de wijze van inschrijven voor deze Bevrijdingstour, kan verkregen worden bij de heemkundekringen.

De Molenstraat kort na de bevrijding.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief