De werkgroep tijdens een verkenning.
De werkgroep tijdens een verkenning. Foto: Ties Steehouwer

Gemeente wil stenen poppen in Klundert meer op de kaart zetten

Algemeen

KLUNDERT - De gemeente Moerdijk wil dat de zogenaamde stenen poppen aan de oostkant van de vesting Klundert meer aandacht krijgen. Daarvoor is een werkgroep samengesteld van mensen uit heemkundekring Die Overdraghe, de Stadstafel, hengelsportvereniging 't Wachtertje, de gemeente en de Stichting Menno van Coehoorn. De leiding van de werkgroep berust bij Olav Reijers, adviseur cultuur en erfgoed van de gemeente. 

Tijdens de opbouw van de vesting Klundert aan het begin van de zestiende eeuw werden er zes zogenaamde stenen beren met daarop monniken gebouwd. Het doel van deze beren was om te voorkomen dat het water bij eb in rivier de Moye Keene zou lopen. Vooral na de opheffing van de vesting in 1810 raakten de beren in verval en werden uiteindelijk afgebroken, behalve die aan de oostkant van het voorfort de Suijkerberch. Daar lagen ze eeuwenlang te verpieteren totdat een opknapbeurt volgde in de jaren zestig van de vorige eeuw. Vooral vanaf de Zevenbergseweg zijn de poppen een blikvanger, maar tegelijkertijd daarvandaan moeilijk bereikbaar.

Plannen

Aan drie bureaus die zich bezig houden met het weer zichtbaar maken van de historie in het landschap werd gevraagd twee plannen te maken: Enerzijds voor een vaarrondje door de grachten en anderzijds voor het meer onder de aandacht brengen van de stenen poppen. Volgens bureau Redscape uit Amsterdam is een vaarrondje voor kano's en roeiboten door de grachten haalbaar, op de passage bij de Molenberglaan na. Ook het waterschap houdt zich met deze plek bezig omdat de doorstroming van het water door de Bottekreek te wensen overlaat, waardoor het vervuild raakt.

Aanleiding

De aanleiding om meer aandacht aan de stenen poppen te besteden is de verwaarloosde toestand van het geheel. Dat is volgens de stadstafel op meer plekken van de vesting het geval. Zo staat de Verlaatsheul aan de noordkant op instorten, zijn de kanten van de wallen er zeer slecht aan toe en is ook de kantmuur van de Bottekreek aan vervanging toe. Uit financiële overwegingen heeft de gemeente gekozen om de stenen poppen het eerst aan te pakken. Bureau Redscape stelt voor om bij de ingang van het wandelpad een plek te maken om fietsen neer te zetten in combinatie met een uitlegbord over de vesting. De poppen zelf zouden door een verdekt opgestelde verlichting uitgelicht moeten worden en de oorspronkelijke vorm van het contrescarp en de clacis meer in beeld gebracht. Ook bij de poppen zelf zou een informatiebord moeten komen en een wandelpad aan de overkant. Het meest ingrijpend zou zijn het maken van een soort zwevend voetpad onder langs de poppen, zodat je van onderaf er tegenaan kijkt. De stadstafel was enthousiast over het plan, dat na goedkeuring van de werkgroep naar de gemeente gaat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief