De Westelijke Randweg waar de 180 meter hoge molens komen.
De Westelijke Randweg waar de 180 meter hoge molens komen. Foto: Ties Steehouwer

Bouw Windpark industrieterrein Moerdijk begonnen

Algemeen

KLUNDERT - De bouw van de zeven windmolens langs de Westelijke Randweg tussen industrieterrein Moerdijk en Klundert is begonnen met het slaan van heipalen.

De bevolking van Klundert heeft enkele jaren fel geprotesteerd tegen de aanleg van de 180 meter hoge windmolens, maar dat heeft geen baat gehad. Er was tegenstand omdat men vreesde voor te veel geluid en slagschaduw. Zelfs een posteractie had geen invloed op de besluitvorming van de overheid. De windmolens komen er gewoon. Vattenfall, vroeger Nuon, bouwt ze.

Energie

Er komen er twee aan de Zuidelijke Randweg en vijf aan de westelijke. De opgewekte energie is goed voor 20.000 huishoudens. In de omgeving komt ook een zonnepark: een veld met zonnepanelen. Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM) bouwt dit zonnepark. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel zonnepanelen er komen, hoeveel stroom de panelen opwekken en wat de energieopbrengst van de panelen zal worden. Eerst was het de bedoeling dat die onder de windmolens zouden komen, zo vertelde Joep Peeraer van de STEM onlangs op de laatste avond van de Stadstafel. Maar dat blijkt niet mogelijk te zijn door de slagschaduw van de molens.

Waterkering

Daarna kwam er een waterkering in beeld, maar daar kon het waterschap na onderzoek geen toestemming voor geven. Voor de panelen is zes hectare nodig. Er wordt nu gezocht naar een ander stuk grond. Omdat de panelen niet onder de molens kunnen komen, wordt de aanleg van de zonnepanelen een stuk duurder omdat er geen gebruik gemaakt kan worden van de aansluitingen. Samen met de gemeente Moerdijk en STEM heeft Vattenfall afspraken gemaakt over het zonnepark. STEM bouwt het zonnepark, maar benut Vattenfall kennis en ervaring op het gebied van elektriciteit.

Voordeel

Inwoners van Klundert kunnen profiteren van de opbrengst van het zonnepark. Vattenfall heeft samen met de gemeente Moerdijk geld ter beschikking gesteld aan STEM om het zonnepark met een Postcoderoosregeling te organiseren. Ook gaat een deel van de opbrengst van het windpark naar een windfonds. Dankzij dat geld hoeven inwoners van Klundert nauwelijks geld in te leggen. Het werkt namelijk zo: een inwoner uit Klundert mag zonnepanelen tegen een heel lage prijs kopen. Inwoners uit Klundert kunnen vervolgens de komende vijftien jaar geld besparen op hun energierekening (het exacte bedrag is afhankelijk van het aantal panelen).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief