Amnesty International groep in Klundert stopt ermee

KLUNDERT - In januari 1985 begon een tiental mensen in de Westhoek in Klundert met Amnesty-groep 270. De werkgroepen in de omringende plaatsen (Willemstad, Zevenbergen en Fijnaart) stopten de een na de ander. In de loop der tijd is er bij Amnesty wel veel veranderd; de acties zijn anders geworden en steeds meer gericht op individueel werk via internet en aansprekender voor jongeren.


Al die jaren bezorgden ze elke maand voorbeeldbrieven, die ze vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam toegestuurd kregen. De groep heeft verschillende trouwe supporters, die hen jaarlijks financieel ondersteunen. Elk jaar stond de groep met een stand op 8 maart voor de Wereldvrouwendag op een plek waar veel mensen langs kwamen. Ook op de verjaardag van Amnesty International, 10 december, waren ze te vinden met een stand voor verkoop van Amnesty-producten en altijd met een petitie. In verschillende kerken hebben ze gestaan met Amnesty-petities en ook op de Klundertse braderie stonden ze met leuke activiteiten. De eerste jaren hadden ze veel helpers om de stand te bemensen. Maar sinds een jaar of vier komt het werk bij de acties neer op maar vier mensen: Annemieke Krijnen, Jannie van de Ree, Bep Rosing en Imke Maris.

Werk aan de winkel

Het schrijven van brieven naar regimes die zonder vorm van proces politieke gevangenen vasthielden was een kerntaak van de groep. Vanaf 2015 schreven ze op 10 december op de ouderwetse manier brieven met de hand in de grote schrijfestafette. Maar omdat er nu weer twee mensen af vallen, heeft de werkgroep besloten om Amnesty-groep 270 op te heffen. Bep Rosing, de grote animator van de groep: "Maar dat wil niet zeggen dat we kunnen stoppen met ons uit te spreken tegen mensenrechtenschendingen. Er is nog steeds, en zeker niet minder den voorheen, werk aan de winkel."

Ideeën

Wie door wil gaan met Amnesty-werk, hoeft alleen maar te kijken op internet: www.amnesty.nl. Daar staan ideeën: petities om te ondertekenen, brieven om te schrijven et cetera. Ook de schrijfestafette is er goed te vinden. Wie  Amnesty-kerstkaarten wil kopen, kan aankloppen bij Bep Rosing.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>