Foto: Ties Steehouwer

Kassa op de Steenweg in Moerdijk

MOERDIJK - Met het aansluiten op het elektriciteitsnet stelden wethouder Thomas Zwiers en Kees Scheenaard maandag een elektronisch bord in werking waarop in een flits te zien is hoe snel er op de Steenweg in Moerdijk wordt gereden. Niet alleen is dat direct te zien, maar ook is op het bord af te lezen hoeveel eurocenten het opbrengt als er 30 of minder kilometer per uur wordt gereden door een auto of een motor.


De Steenweg is een straat die dwars door het dorp Moerdijk loopt. Op deze weg wordt veel te snel gereden. En dat ondanks het gegeven dat er enkele chicanes inzitten die de snelheid af zouden moeten remmen. Niet dus. Blijkbaar zijn die bochten voor sommigen juist een aanmoediging om meer gas te geven. Met het gevolg dat de omwonenden getrakteerd worden op gierende banden. Betrokken burger Kees Scheenaard was het zo zat dat hij bij de provincie Noord-Brabant aanklopte om er iets aan te gaan doen. De gemeente Moerdijk steunt het project financieel.

Duim

Het is een flink bord geworden met daarop veel informatie. Niet alleen de snelheid wordt aangegeven, maar ook een naar boven of naar beneden wijzende duim, een spaarpot waar geld in verdwijnt en het bedrag dat er tot dat moment gespaard is. Daaronder hangt ook nog een bord waarop staat dat de scholen weer begonnen zijn. Genoeg informatie dus voor de weggebruiker die het dorp binnenrijdt. Dat zijn niet alleen de inwoners van het dorp zelf, maar ook veel sluipverkeer. "Eigenlijk zouden die via de Blokdijk om het dorp heen moeten rijden, maar hoe krijg je dat voor elkaar."

Burgerinitiatief

Wethouder Zwiers vertelt de actie een mooi burgerinitiatief te vinden. Direct nadat hij samen met Scheenaard de stekker in het stopcontact had gestoken en de eerste auto's waren gepasseerd, begon de digitale spaarpot vol te lopen. Hoeveel centen er per keer in de spaarpot komen wist de wethouder niet te vertellen, maar al snel stond er ruim 1 euro op het bord. De stroom om de boel aan de gang te houden komt van een stopcontact van Tessa Vos. Zij krijgt daarvoor een kleine vergoeding. De meter blijft tot 17 oktober staan, maar het maximum wat er in de spaarpot kan is 2000 euro. Met 3000 auto's per dag kan dat bedrag snel gehaald zijn, maar dan moeten ze niet te hard rijden natuurlijk. Het geld komt ten goede van de gemeenschap. Er wordt een fruitpluktuin voor aangelegd. De leerlingen van basisschool de Klaverhoek mogen straks meebeslissen welke fruitbomen en - struiken er straks in de fruittuin staan.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>