Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Niet meer afhankelijk van fles op je rug: Brandweer voortaan veiliger te water

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

MOERDIJK - Duikers van de brandweer zijn normaal gesproken afhankelijk van de fles op hun rug. Daarmee lopen ze dus altijd het risico zonder lucht te komen zitten. Sinds maandag is dat risico verdwenen. De brandweer Midden- en West-Brabant is overgestapt naar een nieuw duiksysteem: SSE-duiken. Daarbij komt de ademlucht via slangen vanaf de kant.

In het Valkenberg in Breda is maandag een indrukwekkende demonstratie gehouden van het nieuwe duiksysteem: SSE-duiken (surface supplied equipment). Onder toeziend oog van burgemeester Paul Depla gingen de duikers te water om 'een verloren object' op te duiken. Dat deden ze zonder fles op hun rug, want de lucht kwam via slangen vanaf de kant. "Dat is een stuk veiliger, want zo kom je niet zomaar zonder lucht te zitten", legt een woordvoerder uit. 

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is de eerste in Nederland die volledig gecertificeerd van start kan gaan met het nieuwe systeem. Daarvoor is de afgelopen periode intensief geoefend met het duikteam in Breda.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief