Foto: Monique Jansen

Stikstofcrisis: N389 nog niet op de schop

ZEVENBERGEN - De N389 tussen Etten-Leur en Zevenbergen gaat voorlopig niet op de schop. Het was de bedoeling dat de Hazeldonkse Zandweg en de Zevenbergseweg volgend jaar zouden worden gereconstrueerd, maar de provincie Noord-Brabant ziet daar vanaf. Oorzaak is de stikstofproblematiek. 


De Raad van State besloot in mei dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) niet door de beugel kon. Deze regeling combineerde economische ontwikkelingen met natuurcompensatie. Volgens de Raad was het oncontroleerbaar hoe de natuur daar beter van werd. Daardoor kwamen in het hele land bouwprojecten en wegwerkzaamheden stil te liggen. Het kabinet werkt hard aan het doorbreken van deze impasse, maar een panklare oplossing ligt er niet. Ook de N389 is daar nu de dupe van.

Reconstructie

De gemeente Moerdijk meldt dat de werkzaamheden aan de Hazeldonkse Zandweg en de Zevenbergseweg niet voor 2021 beginnen. Op de verbindingsweg tussen Zevenbergen en Etten-Leur gebeurden in het verleden meerdere ernstige ongevallen. Raadslid Cees Huijssoon van Onafhankelijk Moerdijk had vragen gesteld over de kwestie.

Hij wilde weten of omwonenden zich kunnen vinden in de voorgestelde reconstructie. Het Moerdijks gemeentebestuur antwoordt dat er twee informatieavonden hebben plaatsgevonden. Betrokkenen uitten op deze bijeenkomsten hun wensen en ideeën. De provincie heeft zoveel mogelijk suggesties in het uiteindelijke plan verwerkt. Op de tweede infoavond werd het uiteindelijke ontwerp gepresenteerd.

Zwartenbergse brug

Huijssoon was ook benieuwd naar de staat van de Zwartenbergse brug. Die is inmiddels tachtig jaar oud. Onafhankelijk Moerdijk vroeg zich af of die nog wel voldoet aan de eisen van deze tijd. De provincie vindt van wel. "Er is vanuit technische redenen geen noodzaak voor vervanging. Een planstudie adviseert om de bestaande brug te behouden en daarnaast een fietsbrug aan te leggen", geeft het Moerdijkse college van burgemeester en wethouders aan.

Het is nog niet bekend of de provincie de suggestie voor de fietsbrug overneemt. De brug ging in 2002 voor het laatst op de schop. Het hoofdrijdek kreeg toen een nieuwe betonlaag. Ook werden er werkzaamheden uitgevoerd aan de hoofddraagconstructie.

Entree Zandweg

De gemeente Moerdijk is voornemens om de entree van de Hazeldonkse Zandweg in Zevenbergen wel aan te pakken. Het gemeentebestuur trekt daar 2,4 miljoen euro voor uit. De gemeenteraad moet daar nog wel mee akkoord gaan. De brug over het Zwanegat wordt vervangen. Die vertoont scheurtjes in het dek en de oplegbalken. De brug is niet berekend op zwaar vracht- en landbouwverkeer.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>