Kredietoverschrijding begraafplaats: Fouten door verkeerd handelen
Foto: Ties Steehouwer

Kredietoverschrijding begraafplaats: Fouten door verkeerd handelen

ZEVENBERGEN – Medewerkers van de gemeente Moerdijk hebben meerdere fouten gemaakt bij de realisatie van de nieuwe begraafplaats in Zevenbergen, waardoor er sprake is van een forse kredietoverschrijding.


Dat blijkt uit een feitenonderzoek naar de realisatie van de herdenkingsplaats. Er was onvoldoende inzicht in de financiën en er was slechts beperkte controle op de bevoegdheden van de ambtenaren.

Burgemeester Jac Klijs en wethouder Thomas Zwiers betreuren deze gang van zaken. In totaal werd negen ton meer uitgegeven dan was begroot. Als daarbij de gemaakte voorbereidingskosten worden meegerekend, komt dat totaal uit op 1,5 miljoen euro.

Geen oneigenlijke zaken

Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers geen geld hebben uitgegeven aan oneigenlijke zaken. Wel hadden zij het college van burgemeester en wethouders moeten inlichten. "Dan hadden we om meer krediet kunnen vragen bij de gemeenteraad. Dat is ook de gebruikelijke gang van zaken", benadrukt burgemeester Klijs.  

Complexe klus

Het realiseren van een begraafplaats is een complexe klus. Daarbij werkten een projectleider en budgethouder langs elkaar heen. Bij verschillende opdrachtgevers ontstond meerwerk. Ook zijn in de voorbereidingsfase kosten gemaakt die niet zichtbaar waren in de kredietoverschrijding.

Daarnaast was er sprake van vele wisselingen van taken en bevoegdheden tussen personen in verschillende fases van het project. Ook deugde de administratie niet. Regels werden niet altijd gevolgd en ook ontbrak transparantie bij het constateren van de overschrijding.

Keiharde les

Het gemeentebestuur betreurt het dat medewerkers niet hebben gewerkt, zoals van hen wordt verwacht. "Dit is een keiharde les. De lijntjes waren compleet zoek. Dit is niet de cultuur zoals we die zouden willen", betreurt Klijs.

De gemeente heeft inmiddels stappen gezet om herhaling te voorkomen. Daarnaast wordt bekeken of er sancties worden ingesteld tegen één of meerdere medewerkers. Klijs benadrukt dat het om een incident gaat. Wethouder Zwiers spreekt van een exces: "Dit mag zich niet meer voorkomen." Het college wil ook leren van deze les. Dat gebeurt via speciale leerlijnen en extra projectcontroles.

Ondans deze kredietoverschrijding is de begraafplaats wel in gebruik genomen. Het herdenkingshof ligt aan de Klundertseweg in Zevenbergen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>