Henk en Leentje Krijnen betekende veel voor het verenigingsleven.
Henk en Leentje Krijnen betekende veel voor het verenigingsleven. Foto: Ties Steehouwer

Henk en Leentje Krijnen 60 jaar een paar

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

NOORDHOEK – Ze zit er na al die jaren nog over te mopperen, de 84-jarige Leentje van de Luijtgaarde. Te mopperen omdat ze van haar moeder 60 jaar geleden niet in het wit mocht trouwen met de inmiddels 88-jarige Henk Krijnen. "Ik mocht toen niet in het wit trouwen maar in het blauw omdat mijn moeder in het wit te deftig vond". "Mijn twee zussen die na mijn kwamen gingen gewoon naar de winkel om een witte trouwjurk te kopen. Die trokken zich niets van mijn moeder aan".

DOOR TIES STEEHOUWER

Tijdens het gesprek met het bijna diamanten stel in hun gezellige woning in de Groeneweg geeft ze aan dat ze er na al die jaren wel overheen is maar toch. Henk en Leentje komen uit verschillende gemeenten maar wel uit hetzelfde dorp. De gemeente grens liep toen dwars door Noordhoek en Henk werd geboren in het Klundertse gedeelte en Leentje in het Standdaarbuitense.

Bij Henk hadden ze 8 kinderen en bij Leentje 13. Al die kinderen moesten in die tijd na de lagere school meteen aan het werk. Meestal was dat in die tijd in het vlas en later in de champignons. Henk volgde wel de drie jaar durende handels avondschool en dat zou hem later goed van pas komen.

Ouderlijk huis

Het stel trouwde, nadat ze zes jaar verkering hadden, voor de wet in Standdaarbuiten en voor de kerk in Noordhoek. Voordat deze plechtigheden plaats vonden kenden ze elkaar al omdat Leentje na de lagere school bij de Krijnens werkte in de huishouding. "Ik heb de ruggen van al die jongens uit dat gezin gewassen" lacht Leentje.

Verkering krijgen ging dus haast vanzelf. Na de trouwerij werd er een huis gekocht aan de Weeldijk aan de andere kant van het dorp. Na acht jaar nam Henk het bedrijf aan de Groeneweg van zijn ouders over omdat die kleiner gingen wonen zodat hij terugkeerde naar zijn ouderlijk huis. Inmiddels waren er drie zonen geboren. "Dat ging me toen allemaal veel te vlug", zucht Leentje "dan doen ze het nu beter".

Vlas en champignons

Nadat de klad in het vlas was gekomen, ging het stel over op de champignons. Dat betekende wel hard werden. Leentje: "Om vijf uur stonden we op om te gaan plukken". Naast het telen van het witte goud knapten ze ook het huis op. Dat ziet er tegenwoordig dan ook prachtig uit met liefst twee smeedijzeren hekken, een prachtige tuin en een grote koivissenvijver. Naast het harde werken heeft het stel ook veel gedaan voor het verenigingsleven in Noordhoek.

Een hele rij bekers laat zien dat ze veel prijzen hebben gewonnen bij het jeu de boules. Ook in de kerk en bij de KBO waren ze erg actief. Henk richtte 25 jaar geleden samen met anderen het Vlasserijmuseum op dat nu in Klundert zit. Met vakantie gingen ze naar de caravan in Bladel. Het feest van hun 60 jarig huwelijk vieren ze met hun drie kinderen en negen kleinkinderen in Café Noordhoek. "We houden het met 72 mensen en gewoon eten simpel. Geen poespas maar gewoon boerenkost".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief