Afbeelding
Foto: Shutterstock

Vluchtelingen burgeren in via baan bij DSV

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK – Acht vluchtelingen met een verblijfsvergunning starten binnenkort bij distributiebedrijf DSV met hun werk- en inburgeringstraject. "We merken dat weinig statushouders doorstromen naar een baan. Dat komt ook, omdat ze overdag een inburgeringstraject volgen en daardoor niet beschikbaar zijn", legt wethouder Thomas Zwiers aan.

"Door werk en inburgering hand in hand te organiseren, geeft dit aan beide kanten een impuls. Statushouders zijn meer beschikbaar voor werk en blijven werken aan hun
inburgering. Door de ervaringen die statushouders op de werkvloer opdoen ben ik ervan overtuigd dat deze inburgering een extra boost krijgt", licht Moerdijkse wethouder en Werkpleinbestuurder Thomas Zwiers toe.

Selectie van kandidaten

Het Werkplein Hart van West-Brabant heeft de kandidaten geselecteerd in samenspraak met taalaanbieder Elycio en Vluchtelingenwerk. Voor de werkgever is gekeken naar sectoren met een groot personeelstekort en bedrijven die anders niet aan geschikte werknemers komen. Het Werkplein heeft samen met kandidaten gekeken naar hun mogelijkheden om werkzaamheden uit te voeren, motivatie en fase van inburgering.

In de praktijk blijkt het voor veel statushouders lastig om werk te vinden passend bij hun ervaring, kwalificaties, mogelijkheden en ambities. Door aan de slag te gaan bij DSV doen zij relevante werkervaring op en wordt gewerkt aan inburgering. Dit vergroot de verdere kansen op de arbeidsmarkt. "Bij DSV is er ruimte voor het verhaal achter de mens en een groeiend begrip voor elkaar met ieders zijn achtergrond", aldus Bas
Fraanje, regio-directeur Zuidwest-Nederland van logistiek multinational DSV.

Deelnemers starten met een maand proefperiode bij DSV van 32 uur per week. Gedurende deze maand loopt de uitkering via het Werkplein door. Na de proefperiode krijgen de deelnemers bij geschiktheid een contract via uitzendbureau Randstad. Dan loopt hun uitkering af en krijgen ze salaris. Op dat moment gaan ze aan de slag met taaltrainingen, inburgeringslessen en werknemersvaardigheden. Volgens Jackie Drinkwaard van Elycio Talen stimuleert de wisselwerking tussen taalaanbieder en werkgever om taallessen meteen in de praktijk te brengen: "Deelnemers participeren sneller door de 'taal van de werkvloer' te integreren in het inburgeringsprogramma."

Wet Inburgering

Vanaf 2021 gaat een nieuwe Wet Inburgering van start. Met deze wet krijgen gemeenten zelf de regie om statushouders zo snel mogelijk op het vereiste taalniveau te krijgen en aan het werk te helpen. Direct via betaald werk deelnemen aan de Nederlandse samenleving, is het devies.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief