Door verrotte planken blijven de bruggetjes voorlopig dicht.
Door verrotte planken blijven de bruggetjes voorlopig dicht. Foto: Ties Steehouwer

Herinrichting centrum Klundert moet eind 2020 klaar zijn

Door: Peter Houtepen Algemeen

KLUNDERT - In de Stad Klundert heeft de gemeente Moerdijk een voorlichtingsavond gehouden over de herinrichting van het centrum van Klundert. Bijna vijftig mensen kwamen daar op af. Omdat ze verspreid over de drie uur durende avond binnenkwamen, was er alle tijd en ruimte om de plannen van de gemeente in te zien en eventueel commentaar te leveren of ideeën toe te voegen. De ervaring leert dat er onder de bevolking vaak wensen zijn die de overheid over het hoofd ziet en dat bleek ook hier het geval te zijn.

Het is ongeveer 24 jaar geleden dat de kern van Klundert een facelift kreeg. Dat gebeurde toen voor de herindeling tot de gemeente Moerdijk in 1997. Wethouder Ad den Engelse was toen de grote motor van deze herinrichting. Met de inrichting van de straten werden als voorbeeld genomen foto's van dik voor de oorlog, dus met in het midden een rijstrook en daarnaast aan iedere kant smallere stroken voor de fietsers. Het middengedeelte bestond toen uit kinderkopjes.

Vlak

De belangrijkste wijziging van de herinrichting van nu wordt het veranderen van de bestrating. Op de vertoonde kaarten in de Stad Klundert was te zien dat de hele bestrating van de Voorstraat en Molenstraat helemaal vlak wordt uitgevoerd. Het wordt dus een vlakke straat met geen niveauverschillen. Wel komen er wandelstroken, maar die worden breder dan de huidige. Het geheel moet er uit gaan zien als een wandelwinkelgebied.

Bomen

De belangstelling van veel bezoekers betrof vaak de situatie vlak voor hun deur. Zo zou Daan de Roos van de schoenenwinkel graag zien dat er enkele bomen in de Molenstaat verdwijnen. "Je weet niet half hoeveel overlast die met zich meebrengen van vallende bladeren en andere troep." Hij pleitte ook voor een langere blauwe zone. "Nu zetten veel mensen hun auto de hele dag voor onze deur zodat onze klanten vaak een heel stuk moeten lopen." Dat lopen triggerde ook een andere bezoekster. Die zou graag zien dat er langs de Bottekreek een wandelpad komt, een schelpenpad. Zij vindt ook dat er meer bankjes moeten komen en meer en grotere afvalbakken. "Nu zitten ze vaak zo vol dat er in het weekend een hoop rommel naast ligt."

Winkelgebied

Omdat ook de Westerstraat tot het winkelgebied van Klundert wordt gerekend, is de indruk gewekt dat daar ook winkels komen. Dat blijkt een misverstand te zijn volgens een gemeentevoorlichter. "Jaren geleden zijn bepaalde delen tot winkelgebied verklaard, maar dat is toen meer gedaan om te voorkomen dat er overal winkeltjes zouden komen en dat zou tot versnippering kunnen leiden zoals bijvoorbeeld in Fijnaart." Een ander misverstand onder de bevolking is dat onder herinrichting ook het opknappen van de vlonders, de bruggetjes en de muurtjes van de Bottekreek vallen. Daar moeten echter aparte budgetten voor gevonden worden. Wél onder het plan vallen meer groen, meer parkeerplekken in de Zevenbergsepoort en het veranderen van de rijrichting in de Westerstraat. Voor de herinrichting is 1,2 miljoen euro uitgetrokken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief