Een aantal deelnemers wacht rustig hun beurt af om hun vaardigheid op de fiets te laten zien.
Een aantal deelnemers wacht rustig hun beurt af om hun vaardigheid op de fiets te laten zien. Foto: René Bruijnincx

E-bike informatiedag vooral gericht op veiligheid

Door: René Bruijnincx Algemeen

KLUNDERT - Dat er van de 41 aangemelde deelnemers uiteindelijk maar 15 kwamen opdraven, was voor de organisatie een behoorlijke tegenvaller. Maar het enthousiasme waarmee de aanwezigen betrokken waren bij het theoretische en praktische deel van de E-bike informatiedag in Klundert maakte dat allemaal ruimschoots goed.

De kwaliteit zat hem dus niet in het aantal deelnemers, maar in de betrokkenheid van de aanwezigen. De vijftigplussers werden 's ochtends geïnformeerd over regels, veiligheid, en ze kregen tips en trucs voor als men een E-bike zou aankopen. Na de lunch was er een behendigheidscircuit opgesteld en werd er met de groep een fietstochtje door Klundert gemaakt.

Organisatie

Jip van Weezel van SOAB Adviseurs en Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Moerdijk tekenden voor de organisatie. Voorzitter Cees Voogt duidde helder de rol van VVN. "Dit is één van onze activiteiten waarvoor we financiële verantwoordelijkheid dragen, zodat de deelnemers zelf geen kosten hoeven te maken. We maken daarbij gebruik van SOAB adviseurs omdat zij al jaren ervaring hebben met dit soort informatiebijeenkomsten over het onderwerp." Jos Berskens, eveneens bestuurslid van VVN, benadrukt dat de afdeling Moerdijk ook rijvaardigheidstrainingen geeft en uiteraard de landelijke acties volgt. "Daarnaast verzorgen wij ook de praktische verkeersexamens voor de basisschooljeugd."

Vraagbaak

Nico Groenendijk, eigenaar van de gelijknamige plaatselijke rijwielzaak, had voor deze gelegenheid een aantal bijzondere E-bikemodellen mee naar de Niervaert gebracht. "Veel mensen weten niet dat met name de aandrijving van de fiets erg bepalend is. De plaats van de motor geeft aan hoe je met een fiets om moet gaan en waar je op bedacht moet zijn. Een E-bike met voorwielmotor reageert anders dan die met een middenmotor. En het verschil in snelheid met een gewone fiets verrast mensen in het begin nogal eens." Verder vertelde Groenendijk de deelnemers over zaken als comfort en het persoonlijk rijgedrag van de fietser. "Ook dat is belangrijk als je een E-bike aanschaft."

Enthousiasme

De deelnemers waren uiterst tevreden over wat hen tijdens de informatiedag werd geboden. "Je steekt er altijd iets van op", zei de een. Terwijl anderen vooral blij waren met de adviezen die hun veiligheid bevorderden. Ook werd er erg positief gereageerd op de diversiteit van onderwerpen die aan bod kwamen en het afstemmen van theorie en praktijk. Van Weezel daarover: "We hebben de deelnemers kennis laten nemen van de risico's van de E-bike, maar ook hoe ze de valkans kunnen verkleinen en daardoor hun eigen veiligheid vergroten. En omdat Nederland een echt fietsland is, hebben we natuurlijk ook stilgestaan bij het genieten van je mobiliteit. Want fietsende mensen, zeker op een E-bike, verleggen hun grenzen van mobiliteit."

Praktijk

De dag werd afgesloten middels een behendigheidsproef en het fietsen als groep door Klundert. "De mensen worden bij dit onderdeel vooral gewezen op hun behendigheid en het beheersen van de fiets. En we leggen uiteraard altijd de nadruk op het voorkomen is beter dan genezen", vat Jip dit gedeelte van de dag samen. "De dames zijn doorgaans wat behoudender dan de mannen, die nog wel eens iets onstuimigs willen doen. Samen met de theoretisch opgedane kennis, kunnen deze E-bike bezitters op een veilige manier de weg op", concludeerde Van Weezel na afloop. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief