Riet en Jaap kunnen het nog prima met elkaar vinden.
Riet en Jaap kunnen het nog prima met elkaar vinden. Foto: Ties Steehouwer

Jaap en Riet van Dis al 65 jaar een paar

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

KLUNDERT – Sinds bijna een jaar wonen Riet van de Merbel en Jaap van Dis in de Fenderthof in Fijnaart. Ze hebben het daar prima naar hun zin en zijn vooral te spreken over de verzorging. Al snel raakten ze ingeburgerd in het dorp en in het verzorggingshuis doen ze overal aan mee.

Na een val van Riet zag het er even zorgelijk uit voor het stel omdat ze gescheiden dreigden te raken. Gelukkig kwam er net op tijd een plek vrij in Fijnaart. Hun 65-jarig huwelijk vieren ze met een receptie beneden in de hal en daarna met een etentje met kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en andere familieleden. Een hele club omdat Riet en Jaap gedurende hun huwelijk hebben gezorgd voor twee zonen, zeven kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen.

Bekende postbode

Jaap van Dis was voor ouderen in Klundert misschien wel de bekendste persoon voor hen in de vestingstad. Dat komt omdat jaap tientallen jaren lang in Klundert de post bezorgde. Hij deed dat vanaf 1962 tot zijn pensionering. Jaap werd 91 jaar geleden geboren in Oudemolen en Riet 93 jaar geleden in Dinteloord.

Omdat Jaap van Dis bij een bakker in Willemstad werkte moest hij wel eens brood brengen bij de instelling Vredelust in Halsteren. 'Soms bracht ik wel 1000 broden'. Toen hij even in Dinteloord uitstapte kwam hij daar toevallig Riet tegen. Het klikte meteen tussen het stel zodat een afspraakje snel gemaakt was.

Bakker

Als bakker maakte Jaap lange dagen waardoor ze elkaar niet te vaak zagen. Daar kwam gelukkig verandering in toen ze elkaar twee jaar later het jawoord gaven en in het huis van de bakker gingen wonen, omdat zijn baas naar Canada vertrok. Echt zin in het bakkersvak had Jaap niet zodat hij ook een baantje als hulppostbesteller aannam. 'Ik was veel liever buiten dan in die warme bakkerij'.

Tijdens het gesprek bleek dat de oorlogsjaren diepe indruk op hen hebben gemaakt. Riet: 'Ons huis in Dinteloord kreeg een voltreffer en brandde helemaal uit'. Ook het ouderlijkhuis van Jaap in Oudemolen kwam er niet zonder kleerschuren vanaf. 'We hadden heel ons huis versterkt met strobalen maar toch viel er nog een blindganger in de kelder en werd ons paard in de stal getroffen'.

Postbesteller

Nadat Jaap definitief had besloten om postbesteller te worden, kwam hij in Klundert terecht en kregen ze in de Mauritsweg een huis toegewezen waar het echtpaar 57 jaar woonde. Riet: 'Omdat ik al vanaf mijn achtste zong werd ik gelijk lid van de zangvereniging Hosanna en later zong ik bij de Herfstklanken'. Ook werd ze lid van de SPIDO en haalde op haar vijftigste nog haar zwemdiploma. Jaap zat ook niet stil. Hij werd lid van de damclub en secretaris van de CNV afdeling ambtenaren. Samen dreven ze ook acht jaar de jongerensoos in de Eendracht.

Heel lang hield Jaap nog enkele tuinen in Klundert bij. De laatste tijd sukkelen ze allebei wat met de gezondheid. Riet kreeg een nieuwe heup en bij Jaap werd longontsteking geconstateerd. Omdat Riet zich moest verplaatsten in een rolstoel gingen ze niet meer zoveel naar de kerk maar volgden de diensten via de kerktelefoon. Dat doen ze nu ook in Fijnaart.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief