Henk Kortsmit heeft met zijn hond een geweldige prestatie geleverd.
Henk Kortsmit heeft met zijn hond een geweldige prestatie geleverd. Foto: Ties Steehouwer

Cor Kortsmit en hond Laika in actie op NK voor jachthonden

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGN – Cor Kortsmit (69) en hond Laika ( 7 ) deden verleden week mee aan de Nederlandse Kampioenschappen voor jachthonden op het Landgoed Nieland in Groningen. Aan deze 46e Nimrod kampioenschappen deden 18 honden en hun voorjager mee. Deze 18 koppels waren uitgenodigd om mee te doen. Cor Kortsmit vertelde dat het een hele eer is om mee te doen. "Je kan deelname niet afdwingen via bijvoorbeeld voorrondes maar je moet echt worden uitgenodigd".

DOOR TIES STEEHOUWER

Tijdens een drietal proeven op de terreinen rondom het kasteel Nienoord kregen de achttien jachthonden en hun voorjagers de taak om alle negen apporten binnen proberen te brengen. De proeven waren zeer afwisselend opgebouwd waarbij de honden onder andere een lang geurspoor (sleep) moesten volgen, een apport moesten zoeken in een dichte begroeiing en buiten het zicht van hun voorjager zelfstandig moesten werken om het apport binnen te halen.

Rassen

De Nimrod wordt ieder jaar in een andere provincie georganiseerd. Verschillende jachthondenrassen gaven acte de présence: Duitse Staande Langhaar, Duitse Staande Korthaar, Duitse Staande Draadhaar, Epagneul Picard, Labrador Retriever, Golden Retriever, Heidewachtel, Grote Munsterlander, Drentsche Patrijshond, Flatcoated Retriever, Cesky Fousek en Curly Coated Retriever. Kortsmit deed mee met zijn Drentsche Patrijshond. Het was voor de eerste maal dat dit ras meedeed. Ruim 2000 liefhebbers volgden de verrichtingen van de koppels.

Eenmalig

Een hond mag in haar of zijn leven maar eenmaal meedoen aan de Nimrod. Cor Kortsmit vertelde dan ook zeer verguld te zijn dat hij mee mocht doen. Zijn hond Laika natuurlijk ook maar die liet daar weinig of niets van merken. Kortsmit begon zeven jaar geleden met de jachthondensport. Daarvoor was hij samen met zijn vrouw een fanatieke toerfietser bij onder andere de toerfietsclub in Zevenbergen. Hij was bij deze club secretaris en zit al 16 jaar in de kleding commissie.

Beweging

Het stel stopte met toerfietsen omdat de gezondheid van zijn vrouw dat niet meer toeliet. "We zochten iets anders om in beweging te blijven en dat werd Laika". Nu is hij enkele uren per week bezig om deze hond te trainen. Dat mag niet zomaar overal. Het gewone werk kan wel in de buurt maar om de hond datgene te leren wat er tijdens de wedstrijden van hem wordt verwacht moet er uitgeweken worden naar een speciaal terrein in Roosendaal.

Apporteren

De belangrijkste taak van de hond is het apporteren van het geschoten wild. Het wordt de hond en zijn baas daarbij zo moeilijk mogelijk gemaakt. "Gewoon er maar toe hollen is er niet bij omdat de hond onderweg wordt afgeleid". In een kwartier tijd moeten er die opdrachten worden afgewerkt. "Ik ben er trots op dat hij er van de negen opdrachten er vijf tot een goed einde bracht". Over het eindresultaat is hij ook erg te spreken. "Als ik de einduitslag op zijn kop houdt dan zijn we toch mooi derde geworden" lacht hij. "Nee, daar gaat het natuurlijk niet om. We zijn leuk bezig geweest en worden de laatste dagen overstroomd door appjes met felicitaties".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief