Gemeente: Geen 600 arbeidsmigranten op camping Bovensluis

WILLEMSTAD – De gemeente Moerdijk werkt niet mee aan het huisvesten van 600 arbeidsmigranten op camping Bovensluis in Willemstad. De eigenaar had een plan opgesteld om de toeristische functie van het recreatiepark te combineren met een woonfunctie.


Wethouder Désirée Brummans vindt het geen wenselijke ontwikkeling om grote aantallen  arbeidsmigranten te huisvesten in het buitengebied. Ook vindt zij recreatieparken geen goed onderkomen voor deze doelgroep: "Het is ook beleid van de provincie Noord-Brabant om dat niet toe te staan." Volgens haar blijkt in de praktijk ook dat recreanten wegblijven als arbeidsmigranten hun intrek nemen op een park.

Onvoldoende garanties

De eigenaar van Bovensluis diende een plan in om een gebied van zestien hectare in te richten voor arbeidsmigranten. Het gemeentebestuur vindt dat het voorstel onvoldoende garanties biedt voor de verbetering van de bestaande camping. Brummans is daarnaast bang voor precedentwerking. Als Bovensluis 600 arbeidsmigranten mag huisvesten, staan al gauw andere initiatiefnemers op de stoep van het gemeentehuis.

Specifiek beleid

Volgens de wethouder is er aan het huisvesten van deze doelgroep veel geld te verdienen. Daarom werkt de gemeente aan specifiek beleid. "Je hebt arbeidsmigranten die kort of middellang verblijven en je hebt groepen die zich permanent vestigen. Wij willen voor hen ook humane huisvesting, liefst in de buurt van dorpsvoorzieningen. Ook spreken we altijd af dat de mensen staan ingeschreven bij de gemeente, zodat ze bij ons in beeld zijn", benadrukt Brummans.

Aantal arbeidsmigranten

De afgelopen jaren is het aantal arbeidsmigranten fors toegenomen. De provincie Brabant telt er tussen de 40.000 en 45.000. Zij werken veelal in grote distributiecentra en in het voorjaar en in de zomer in de land- en tuinbouw. De gemeente maakt samen met de Regio West-Brabant afspraken over geschikte huisvesting. Samen bepalen zij hoeveel plekken er ongeveer moeten zijn en waar die aan moeten voldoen.  

Jammer

Marco Boertjes, eigenaar van de camping vindt het jammer dat de gemeente niet mee wil werken. Hij laat weten dat er nog geen sprake was van concrete plannen: "We hebben alleen in het kader van een vooronderzoek een gesprek gehad met de gemeente om te kijken wat er mogelijk is."

Stella Maris

Hij wilde een voorziening realiseren die vergelijkbaar is met de transformatie van klooster Stella Maris in Steenbergen. Daar wonen ook honderden arbeidsmigranten. "Er zouden dan bijvoorbeeld ook mogelijkheden zijn voor sport en spel komen en een winkel", geeft Boertjes aan. Hij en andere recreatieparken worden nu bijna dagelijks benaderd door bedrijven die huisvesting zoeken voor hun personeel. Op dit moment kan hij die niet bedienen.

In zijn plan maakte hij ook een duidelijke scheiding, zodat toeristen kunnen arbeidsmigranten niet tegenkomen. Het plan maakte het ook mogelijk om de camping en het fort een upgrade te geven. Dan zouden er nieuwe recreatiewoningen kunnen komen voor de toeristen. Boertjes houdt de deur wel open voor de gemeente mocht men van gedachten veranderen

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>