Grote bergen aarde bij Caldic. FOTO TIES STEEHOUWER
Grote bergen aarde bij Caldic. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Opgeslagen grond bij Caldic is niet gevaarlijk

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN - De opgeslagen grond op het terrein van voormalig fabrieksgebouw Caldic aan de Schansdijk is niet gevaarlijk. De bergen aarde bevatten weinig PFAS.

PFAS zijn poly- en perfluoroalkylstoffen, oftewel 6.000 door de mens gefabriceerde stoffen. Het Rijk bepaalde in de zomer dat er geen grond mag worden verspreid waar meer dan 0,1 gram PFAS inzit. Alleen zit PFAS bijna in alle Nederlandse grond. Daardoor kan heel veel aarde op dit moment niet worden hergebruikt.

Raadsleden Peter Stehouwer en Wim de Pijper van BurgerBelangenMoerdijk (BBM) wilden weten wat de waarden zijn van de gesaneerde Caldic-grond. Het gemeentebestuur laat weten dat de afgegraven grond voor het grootste deel schoon is. De gehalten liggen op één waarneming beneden de beschreven PFAS-waarden.

Tijdelijke opslag

Volgens het college en burgemeester en wethouders zijn er ook geen problemen met de tijdelijke opslag van grond bij Caldic. "Er gelden dan andere regels dan voor het definitief toepassen van grond. Binnen een saneringslocatie kunnen in principe alle kwaliteiten grond worden opgeslagen", meldt burgemeester Klijs aan BBM.

Chemiefabriek Caldic sloot in 2015 de deuren. Het bedrijf ging dicht na jaren van discussie over de veiligheid van een giffabriek in de buurt van de bebouwde Zevenbergse kom. In 2018 volgde een bodemsanering van 4.500 m3 grond.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief