Buurtsportcoaches stimuleren jong en oud om te sporten.
Buurtsportcoaches stimuleren jong en oud om te sporten. (Foto: Ties Steehouwer)

Gemeente verlengt contract met buurtsportcoaches en jongerenwerkers

ZEVENBERGEN – De gemeente Moerdijk verlengt de samenwerking met de buurtsportcoaches, cultuurcoach en jongerenwerkers. Die werken onder de vlag van Meer Moerdijk vanuit Sport en Welzijn Moerdijk. Komende jaren gaat Meer Moerdijk verder met het vergroten en versterken van het sport- en cultuuraanbod. 


Er wordt ingezet op het versterken van de verbinding tussen jeugd, sport en cultuur, bijvoorbeeld door het vergroten van het naschools aanbod. Verder zet de gemeente in op meer contact met (sport)verenigingen en een nog betere samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), zodat jongeren betere ondersteuning krijgen en begeleid worden in hun ontwikkeling.

Pleintjessport

Door de nieuwe samenwerking zijn er mooie resultaten geboekt. Zo hebben de buurtsportcoaches zich ingezet om meer mensen te laten sporten en bewegen. Zowel bij verenigingen als op school en na school, als in de openbare ruimte. We komen met pleintjessport in elk dorp en elke stad in de gemeente Moerdijk. Deze naschoolse activiteit wordt steeds drukker bezocht en herhalen we ook weer na de winterperiode", aldus Joyce Bax, één van de buurtsportcoaches onderwijs.

Boekjes

De nieuwste ontwikkeling is het geven van pleintjessport, zodat kinderen ook meteen na schooltijd mee kunnen doen aan beweegactiviteiten. Er zijn boekjes uitgegeven, waarbij verenigingen sport of cultuur proeflessen aanbieden aan jeugd, senioren en mensen met een beperking. Bij het boekje voor de jeugd is dit inmiddels opgelopen tot meer dan 70 sport- en cultuuraanbieders in Moerdijk. Hier hebben om nabij 1.000 kinderen aan mee gedaan.

Seniorenaanbod
Ook voor de doelgroep ouderen is er een ruim activiteitenaanbod, verdeeld over alle dorpen/steden binnen de gemeente Moerdijk. Voor elke senior is er wel een leuke activiteit te vinden. Voor sportverenigingen is er een eerste Sportcafé in Moerdijk georganiseerd met circa 40 bezoekers, waaronder bestuursleden van 13 verschillende sportverenigingen, met als doel kennis delen en ervaringen uitwisselen.

Cultuurcoach
De cultuurcoach heeft scholen gestimuleerd en begeleid bij de ontwikkeling tot cultuurloperschool (van 7 naar 14 scholen) en afnemen van het kunstmenu (15 scholen). Het Kunstmenu is het jaarlijks aanbod cultuureducatie voor de scholen voor basisonderwijs in de gemeente Moerdijk. Het menu is zo samengesteld dat alle leerlingen op het basisonderwijs tijdens hun schoolcarrière kennis maken met alle disciplines binnen het cultuuronderwijs: media, muziek, beeldende kunst, dans, theater en erfgoed.

Preventieve rol
De jongerenwerkers hebben een preventieve rol met betrekking tot overlast in de buurt en het in beeld krijgen van (hulp)vragen bij jongeren. Het afgelopen jaar zijn er bij activiteitencentrum Tune ongeveer 600 bezoekers geweest en zijn er een muziekstudio en keuken bijgekomen. Daarnaast zijn er ongeveer 200 gesprekken met jongeren op straat en zijn er 120 jongeren begeleid bij vragen rond hun ontwikkeling.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES