Leerlingen basisschool De Toren krijgen les van gastdocenten
Foto: Ties Steehouwer

Leerlingen basisschool De Toren krijgen les van gastdocenten

ZEVENBERGEN – Het was vrijdag feest op de RKBS De Toren. Feest omdat deze school de eerste school in de gemeente Moerdijk is waar de leerlingen van groep 7 en 8 les gaan krijgen van mensen van buiten de school.


DOOR TIES STEEHOUWER

De Stichting IMC basis coördineert deze lessen en de coördinator voor Moerdijk Marie-José Dirkse was dan ook aanwezig om toe te lichten hoe de gastdocenten te werk gaan en wat de bedoeling is van het lesgeven van deze buitenschoolse docenten. Daarnaast maakten wethouder Eef Schoneveld en veel ouders de start mee van dit twee jaar durende project.

Bedrijven

Om aan te tonen dat De Toren mee doet met IMC Basis kreeg de directeur van de school Joke van Sliedregt via twee leerlingen een bordje met de tekst "Nu leren wat later is" om ergens in of buiten de school aan de muur te schroeven. IMC Basis begon 20 jaar geleden als IMC Zomerschool waar inmiddels zeven steden bij aangesloten zijn. Uit de hieruit ontstane IMC Basis zijn nu 34 scholen aangesloten. Bij de stichting zijn in Nederland 3500 gastdocenten aangesloten en 100 bedrijven verlenen hun medewerking.

Wethouder

Dirkse vroeg aan de leerlingen in haar inleidende praatje wat ze later wilden worden. Alleen uit de antwoorden profvoetballer, astronaut en dierenarts bleek dat het voor kinderen van groep zeven en acht moeilijk is om op die leeftijd een toekomstig beroep te kiezen. Toch waren er antwoorden die meer haalbaar leken zoals leraar en kapster. Eef Schoneveld vertelde teleurgesteld te zijn dat geen van de leerlingen koos voor wethouder. Hij vertelde dat er toen hij moest kiezen eigenlijk maar twee mogelijkheden waren, de fabriek in of op het kantoor.

Gastdocenten

Hoewel de gastdocenten geen professionals zijn op het gebied van onderwijs zijn ze dat wel op hun vakgebied. En dat laatste is dan ook de kracht van hun lesgeven dat ze overigens helemaal gratis doen. Ze geven iedere vrijdag les in de school van 11.00 tot 14.00 uur. Leerkracht François van Hassel: "De leerlingen hebben die ochtend eerst gym, en we kijken naar het TV journaal waarna de gastdocent komt". De eerste vier weken zijn dat gastdocenten die uit de journalistiek. Leerlingen ervaren en ontdekken samen met de gastdocenten daarnaast vakgebieden zoals, Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst.

Echte werk

Deze verschillende vakgebieden worden verkend door zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan met 'het echte werk': de nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. De leerlingen voeren werkzaamheden uit die levensecht zijn en kenmerkend voor het vakgebied. Bij ieder vakgebied komen beroepen van verschillende opleidingsniveaus aan de orde. Excursies naar de werkplek van gastdocenten vormen een wezenlijk onderdeel van de vakken. Leerlingen bezoeken een rechtbank, sterrenwacht, ziekenhuis, brandweerkazerne en televisiestudio. Op die manier leren de leerlingen goed de verschillende beroepen kennen. Ze hoeven na de basisschool natuurlijk nog niet te kiezen welk beroep ze hun verdere leven uit willen oefenen omdat ze eerst nog enkele jaren naar het voortgezet onderwijs moeten. Directeur Joke van Sliedregt vertelde erg blij te zijn met de lessen van de gastdocenten: "Ze voegen echt iets toen aan de lessen van ons en helpen de leerlingen keuzes te maken die aansluiten bij hun mogelijkheden".

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>