De tien maatjes met hun diploma, de bloemen en heel veel tevredenheid.
De tien maatjes met hun diploma, de bloemen en heel veel tevredenheid. Foto: Ties Steehouwer

SchuldHulpMaatjes maakt een bliksemstart

Algemeen

ZEVENBERGEN - In het gemeentehuis in Zevenbergen heeft wethouder Thomas Zwiers maandag de eerste tien certificaten van bekwaamheid uitgereikt aan tien Moerdijkse Schuld Hulp Maatjes. Begin februari is SchuldHulpMaatje Moerdijk officieel van start gegaan. Vanaf dat moment was het mogelijk zich aan te melden om getraind te worden tot gecertificeerd maatje.

In de gemeente Moerdijk wordt het werk van SchuldHulpMaatje uitgevoerd door Stichting Grip op je Knip Moerdijk. De geschoolde vrijwilligers van SchuldHulpMaatje zijn er voor mensen met financiële problemen. Ze denken mee, geven praktische hulp en bemoedigen. In de gemeente Moerdijk hebben ongeveer 2.515 huishoudens van de ruim 15.000 huishoudens meerdere, langdurige betalingsachterstanden. Dat komt neer op circa 16 procent, ofwel circa 5.330 inwoners.

Bliksemstart

De secretaris van de stichting, Bart Bakker, vertelt dat eind vorig jaar vanuit de kerken van Moerdijk het idee kwam om iets te gaan doen aan het oplossen van de schuldproblematiek van mensen binnen de gemeente Moerdijk. "Er deden zes kerken mee. De protestanten kerken in Klundert nog niet omdat die midden in een fusieperiode zitten." Bakker vervolgt: "In Nederland is het nog niet voorgekomen dat een afdeling van SchuldHulpMaatje zo snel van de grond is gekomen. Tien van hen volgden de driedaagse cursus in Utrecht. Het bestuur zou graag zien dat er twintig maatjes actief werden."

Empathie

Tijdens de cursus is er vooral aandacht besteed aan hoe personen te benaderen die hulp nodig hebben. Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat het niet makkelijk is voor de persoon die schulden heeft, of dreigt te krijgen, over een drempel heen te stappen. Zo vertelt Mustafa dat hij nog net geen schulden had, maar er wel dicht tegenaan zat omdat hij door studie tijdelijk veel minder inkomen had. Hij maakte zich zorgen om de toekomst van zijn drie kinderen. Wethouder Zwiers stelt dan ook dat het van groot belang is om vroeg in te grijpen om erger te voorkomen.

Openlijk

Wim Goverde heeft een dergelijk verhaal. Hij vertelt, verrassend openlijk, dat hij door werkeloosheid en een scheiding flink wat schulden had opgebouwd waaruit hij geen uitweg meer zag. "Ik ben dan ook vol lof naar de gemeente toe zodat er uiteindelijk 10.900 euro is kwijtgescholden." Aanleiding voor Zwiers om te vertellen dat met het werk van de Schuld Hulp Maatjes niet alleen de persoon die schulden maakt wordt geholpen, maar ook de maatschappij. "Omdat iedereen die diep in de schulden zit de maatschappij uiteindelijk 100.000 euro kost." Wim Goverde volgde de cursus en is nu zelf schuldhulpmaatje.

Boekhouding

Het doel van de hulp is dat de hulpvrager leert hoe hij of zij in de toekomst de regie over de eigen financiële boekhouding kan nemen en houden. De maatjes kunnen samen met hen een budgetplan maken. Benodigde formulieren en documenten worden verzameld en zo nodig ingevuld. De maatjes nemen het niet over, maar staan naast de hulpvrager. Het zijn echte raadgevers en bieden hulp. Zij luisteren naar iemands persoonlijke verhaal en kijken naar persoonlijke omstandigheden. Maatjes komen niet in de plaats van professionele hulpverleners.

Aanmelden voor hulp kan via de website https://schuldhulpmaatje.nl/locatie/moerdijk/. Wie ook aan de slag wil als maatje of meer informatie wil hebben, kan contact opnemen met de coördinatoren. Dit kan met een e-mail naar coordinator.shmmoerdijk@gmail.com of door te bellen met 06-29190778.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief