Bewoners De Wouw schaffen samen AED aan
In de theaterzaal van Hotel de Borgh werd afgelopen zaterdag intensief geoefend in reanimeren en het gebruik van de AED FOTO RENÉ BRUIJNINCX
In de theaterzaal van Hotel de Borgh werd afgelopen zaterdag intensief geoefend in reanimeren en het gebruik van de AED FOTO RENÉ BRUIJNINCX (Foto: René Bruijnicx)

Bewoners De Wouw schaffen samen AED aan

ZEVENBERGEN – Af en toe kom je in je nabije omgeving burgerinitiatieven tegen, die niet alleen aandacht maar ook navolging zouden verdienen. Het initiatief van de bewoners van De Wouw in Zevenbergen is daar een uitstekend voorbeeld van.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Aanleiding van dit bijzondere initiatief was het gesprek dat René Krijnen met zijn dochter had tijdens een buurtpreventierondje. Omdat René in zijn loopbaan vaak met veiligheid heeft te maken en daar ook organisatorisch bij betrokken is, werd dat gesprekje de basis van plannen maken en uiteindelijk uitvoeren.

Delen van het idee

De bewoners van De Wouw, 24 huishoudens in totaal, werden door Krijnen benaderd om duidelijk te krijgen of men zich in het idee kon vinden om voor de eigen buurt een AED aan te schaffen. "Die contacten bleken onmiddellijk neveneffecten te hebben. "Bewoners leerden elkaar beter kennen en er werd een buurtapp gemaakt, die louter was toegespitst op de gezondheid en hulpvaardigheid van en voor elkaar".

Aanschaf

"Omdat ik had gelezen dat de gemeente voornemens was een aantal AED's in Zevenbergen en de kerndorpen te plaatsen, hoopte ik door dit initiatief enigszins financieel met de gemeente mee te kunnen liften. Uiteindelijk bleek die mogelijkheid niet te bestaan, dus paste Krijnen zijn plannen aan en vroeg de buurtbewoners om een financiële bijdrage te leveren, zodat het volledig in eigen beheer kon worden aangeschaft. "Producent Philips, was bereid middels korting, de aanschafpijs te verlagen. De kosten bedroegen daardoor zo'n 75 euro per gezin".

Scholing

Pierre en Jacqueline van Gorp, samen met dochter Angela waren zaterdag aanwezig bij de instructiebijeenkomst, onderstrepen het belang van het initiatief. "Bijna iedereen van de aanwezigen kan wel een voorbeeld geven waarvoor die apparatuur zo dringend noodzakelijk is. Omdat onze dochter regelmatig op visite komt, heeft ze zich ook opgegeven om de instructie te volgen. Want goede scholing is uiteraard noodzakelijk om verantwoord met een AED om te gaan", vat Pierre het belang van kennis en kunde samen.

Theorie

Dankzij de hulp van de instructeurs van Het Rode Kruis werd er zaterdag uitvoerig geoefend. Niet alleen het reanimeren, maar ook de stapsgewijze procedure daarnaartoe was voor de uiterst serieuze groep erg verhelderend. Bert Borel, die leiding aan de instructie gaf, benadrukte dat theorie en praktijk bij het gebruik van een AED een twee-eenheid vormen. "Alle deelnemers hebben een digitale cursus gevolgd en zijn daar vervolgens op getoetst. Het verkregen certificaat is de basis om aan de instructiebijeenkomst te mogen deelnemen", merkt Borel op. Aan het enthousiasme en de serieuze manier van oefenen, bleek wel dat de deelnemers erg gedreven waren. Initiatiefnemer René Krijnen was na afloop ook uitermate tevreden. "We moeten dit natuurlijk regelmatig blijven oefenen, zodat we optimaal profijt hebben bij het gebruik ervan".

Voorbeeld

Krijnen, maar ook de instructeurs, hopen dat dit initiatief in ieder geval navolging verdient. "Het zou mooi zijn dat meer buurten of straten dit zouden gaan doen. Tenslotte kunnen we op die manier levens redden en voelt men zich verantwoordelijk voor elkaars welzijn", vat hij de doelstelling van de dag samen.

"Het belangrijkste is de tijdwinst die je met een zelf georganiseerd klein netwerk kunt krijgen. Door die verantwoordelijkheid dichtbij te leggen, kun je doorgaans sneller hulp bieden dan dat je op de ambulance moet wachten. Daarom is de kleinschaligheid van dit initiatief ook van belang", besluit hij zijn motivatie. Het feit dat de bewoners van De Wouw zelf een AED in de straat hebben hangen, roept niet alleen op om over dit initiatief eens na te denken, maar zeker om actie te ondernemen. Krijnen is graag bereid om zijn kennis en ervaringen met belangstellenden te delen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>