Veiligheid voor alles thema informatiemiddag Thebe
De bezoekers èn zuster Theresa, vol aandacht voor de presentatie.  FOTO STELLA MARIJNISSEN
De bezoekers èn zuster Theresa, vol aandacht voor de presentatie. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Veiligheid voor alles thema informatiemiddag Thebe

ZEVENBERGEN – Voor de eerste keer organiseerde thuisorganisatie Thebe afgelopen woensdag een informatiemarkt voor zijn cliënten en hun mantelzorgers en die bijeenkomst werd meteen een groot succes. Informatie èn gezelligheid voor de bezoekers die naast de nodige tips getrakteerd werden op taart en, hoe kan het ook anders, een advocaatje met slagroom.


Carien Ooijen, wijkverpleegkundige van thuiszorgorganisatie Thebe en medeorganisator van de middag, is blij met de response die zij en haar collega's kregen op hun uitnodiging die draaide om veiligheid thuis. De ongeveer veertig aanwezigen, cliënten met hun mantelzorgers, konden maar ternauwernood in de sfeervolle hal die thuiszorgwinkel Stelcomfort belangeloos ter beschikking had gesteld.

Thuis

Het doel van de informatiemiddag was vooral het geven van voorlichting over veiligheid in en rond de woning. Niet alleen voor de klanten van Thebe maar ook voor hun mantelzorgers. "Mensen blijven tot op hoge leeftijd thuis wonen. En dat is fijn. Ze zijn in hun eigen vertrouwde omgeving en wonen in hun eigen buurt. Maar ze moeten wel veílig thuis kunnen leven en wonen" zegt Ooijen "en daarom hebben we deze middag georganiseerd. Maar ook voor de gezelligheid. Een keer met zijn allen bij elkaar zijn. Wij, als medewerkers van Thebe met onze cliënten en hun mantelzorgers."

Gezellig

Het werd inderdaad een bijzonder gezellige en informele middag die geopend werd door wijkverpleegkundige Tanja van der Molen en een wel heel bijzondere gastvrouw, namelijk zuster Theresa. Een moderne versie daarvan want onder het habijt piepte een spijkerbroek en sandalen uit. "Dat zijn mijn Jezus Nikes" aldus moeder Theresa (alias Carien Ooijen). Het werd even een gedoe omdat de wat langere mensen het zicht van de wat kleinere ontnamen. Een soort stoelendans ontstond maar tenslotte zat iedereen naar tevredenheid en scheen het zonnetje plezierig naar binnen. Wel enigszins ten nadele van de helderheid van het informatiescherm maar inmiddels zat de pret er wel zo in dat niemand zich daar druk om maakte.

Presentaties

Een kopje koffie, een lekker gebakje compleet met het logo ter ere van 100 jaar Thebe en vervolgens namen de presentaties een aanvang. Daarin werd uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijkheden om, soms met eenvoudige maatregelen, het thuis wonen voor mensen die extra zorg nodig hebben zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Daarnaast werd dieper ingegaan op de adviezen die gegeven kunnen worden voor veiligheid en ondersteuning. "Want zorg is gericht op zelfredzaamheid. Iedereen in zijn eigen kracht" zegt Tanja van der Molen.

Samen

Wethouder Eef Schoneveld was eveneens aanwezig op de informatiemiddag en sprak zijn tevredenheid uit over het initiatief van Thebe. "Wij ondersteunen sinds een jaar of vier financieel de thuiszorgorganisatie Surplus voor de 'niet zorg gebonden taken.' Daar zijn we als gemeente Moerdijk wel uniek in. De wijkverpleegkundigen signaleren waar zorg nodig is, zij zijn de ogen en oren en kunnen maatregelen nemen. En voor die preventieve taken hebben wij geld ter beschikking gesteld. Aangezien Thebe feitelijk hetzelfde doet, alleen op kleinere schaal, ligt er nu een gezamenlijk plan van aanpak voor 2020." De gemeente trekt daar jaarlijks ongeveer 100.000 euro voor uit.

Griffel

Een van de bezoekers, mevrouw Cor Beerendonk, genoot met stralende ogen van de bijeenkomst. "Ik ben hier met mijn dochter en ik kom uit Fijnaart" vertelt ze "Ik ben 88 jaar en ik krijg hulp van Thebe, 's morgens en 's avonds komen zij mijn kousen aan- en uittrekken. En een keer per week komen ze me wassen. Het is zó'n club bij elkaar. Van mij krijgen ze allemaal een tien met een griffel!

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>