Geïnteresseerden kunnen live biedingen uitbrengen. FOTO TIES STEEHOUWER
Geïnteresseerden kunnen live biedingen uitbrengen. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

275.000ste item geveild bij Ritchie Bros

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK – Twintig jaar geleden werden de eerste items geveild op het reusachtige terrein langs de rijksweg op het industrieën Moerdijk. Het was toen nog één grote modderpoel en de gebouwen die er nu staan moesten nog worden gebouwd.

DOOR TIES STEEHOUWER

Inmiddels is het terrein semi verhard en zijn er diverse gebouwen verrezen. Verleden week werd het 275.000 ste item op Moerdijk feestelijke geveild. Het betrof hier een Caterpillar 926 M Wheel Loader die onder lotnummer 208 van eigenaar wisselde. De koper Allen Miller moet ermee in zijn sas geweest zijn omdat de fel oranje shovel er gloednieuw uitzag. Dat moet ook wel omdat het hier een ongebruikte machine betrof, volgens Martin Koornneef, de regionale operations manager van de Benelux.

Provisie

De shovel werd verkocht voor 82.000 euro en dat is de prijs die van te voren door Koornneef geschat was. "Ongeveer 12 procent van dit bedrag krijgen wij als provisie". Ritchie Bros. is 's werelds grootste veilinghuis van materieel en trucks. Ze zijn veilingexperts en ze helpen mensen al sinds 1958 met het kopen en verkopen. In 2018 heeft Ritchie Bros. meer dan $ 4,96 miljard aan gebruikt materieel en andere activa verkocht. Het veilinghuis beschikt over een groot aanbod van ongebruikte en gebruikte machines en trucks. De veilingen vinden plaats op meer dan 40 locaties wereldwijd. Op de vestiging in Moerdijk worden per jaar vijf veilingen, verdeelt over drie dagen, gehouden. In Nederland begon het allemaal in 1987 op de Maasvlakte bij Rotterdam maar het bedrijf werd in 1958 opgericht door de drie broers Ritchie in het oosten van Canada. "Een van hen leeft nog en hij komt ons elk jaar bezoeken".

Veiling

"Ritchie Bros. veiling is zonder limieten. Dat betekent dat er geen minimum biedingen of vastgestelde prijzen worden gehanteerd; elk item wordt verkocht aan de hoogste bieder op de dag van de veiling. Het is eigenaren bovendien niet toegestaan om op hun eigen items te bieden. Dat betekent dat er geen kunstmatige prijsmanipulatie op onze veilingen bestaat. Kopers bepalen de prijzen, niet de verkopers". Deze verkopers volgen de biedingen op een tribune in de open lucht, de ramp. De items rijden voor de ramp langs. De voeten van de kopers en kijkers worden wel warm gehouden door hete lucht kanonnen die meteen de uitlaatgassen van de voertuigen naar binnen blazen.

Veilingmeester

Hoog boven het spektakel, want dat is het, zit de veilingmeester. Het bedrijf heeft er wereldwijd 20 in dienst die de hele wereld rond reizen. De jubileum shovel werd verleden week afgemijnd door de veilingmeester die luistert naar de nickname Digger. Veilingmeester zijn is een inspannende job. "Na een kwartiertje moeten ze worden afgelost". Omdat hij aan moet voelen hoe de biedingen lopen moet hij eindelijk een soort psycholoog zijn. Bij zijn werk wordt hij geholpen door drie Bitcatchers die in de gaten houden wie er meebieden. Dat gebeurd bij Ritchie Bros nog met hand opsteken, dus niet zoals bij een bloemenveiling met elektronische kastjes. De bedragen worden in razend tempo door de veilingmeester opgedreund. Voor een leek moeilijk te volgen maar als het woord sold klink is het item blijkbaar verkocht. Het bieden is op grote schermen goed te volgen. Naast de ramp, in een andere ruimte, loopt er vaak nog een veiling.

Publiek

Iedereen mag de veilingen live volgen. Het is bij Ritchie Bros vrije inloop maar om mee te mogen bieden moet men zich wel laten inschrijven en tonen dat men kredietwaardig is. De volgende veilingdagen op Moerdijk worden gehouden rond 5 maart volgend jaar. Bieden via internet is ook mogelijk en daar wordt steeds meer gebruik van gemaakt. Naast het veilen biedt het bedrijf nog meer diensten aan. Zo is het mogelijk om reparaties uit te laten voeren en het item op te laten knappen en over te spuiten. "Dan wordt zo'n kraan of shovel vaak tienduizenden euro's meer waard".

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief