Foto: Ties Steehouwer

Gft-container in zomer voortaan wekelijks geleegd

MOERDIJK - De gft-container wordt in de zomer voortaan wekelijks geleegd. Een proef in juni, juli en augustus pakte succesvol uit.


Burgers klaagden in 2018 steen en been over de overlast van stinkend gft-afval. In deze gortdroge zomer hadden veel bewoners last van maden en geuroverlast. Het gemeentebestuur besloot toen om extra geld uit te trekken om te kijken of wekelijks inzamelen een oplossing is. Ja dus, zo blijkt uit onderzoek. Ruim driekwart (81%) van de ondervraagden zegt dat elke week inzamelen in de zomer in de toekomst noodzakelijk is.

Ruim de helft (57%) zegt daar ook voor te willen betalen. Bovendien kwamen er afgelopen zomer toen wekelijks werd ingezameld geen klachten binnen. Ook zegt bijna een derde van de ondervraagden (32%) dat ze het gft-afval beter zijn gaan scheiden in de zomermaanden. Dat blijkt ook uit de stijging van het gft-aanbod in die periode: die steeg met 33% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Uit onderzoek blijkt dat 97% van de huishoudens geen last meer had van stank. 87% was ook af van de vliegen en maden.


Kosten

Het extra ophalen van gft-afval in de zomermaanden kost 100.000. Dat bedrag wordt verrekend in de afvalstoffenheffing. Huishoudens gaan meer betalen. Dat wordt enigszins gedempt door de nieuwe manier van afval inzamelen. De gemeenteraad beslist 12 december over het voorstel.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES