Freek en Lien Veerhoek-Grootenboer wonen op de geboortegrond van Lien.
Freek en Lien Veerhoek-Grootenboer wonen op de geboortegrond van Lien. Foto: Ties Steehouwer

Freek en Lien Veerhoek 65 jaar getrouwd

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN – Deze week vierden Lien Grootenboer en Freek Veerhoek een jubileum dat niet zo vaak voorkomt. Ze stonden uitgebreid stil bij hun briljanten huwelijk, ook wel een palissander huwelijk genoemd.

DOOR TIES STEEHOUWER

Om zo'n jubileum te kunnen vieren moet er natuurlijk wel jong getrouwd worden. Dat deden ze dan ook, de 87 jarige Lien trad in het huwelijk toen ze 22 jaar was en de 89 jarige Freek toen hij 24 lentes jong was.

Geboortegrond

Hun eerste ontmoeting lag niet direct voor de hand omdat de plekken waar ze toen woonden ver uit elkaar lagen. Lien woonde op een steenworp afstand van het appartement waar het stel nu woont. Op haar geboortegrond staan nu de huizen van de wijk De Bosselaar. Haar ouders hadden daar en tuinderij. Vanuit hun appartement kunnen ze, als de bomen kaal zijn, bijna dat stukje grond zien. "Het kruiwagenpaadje bij het gemaal is er nog steeds". Freek komt uit een gezin van twee kinderen en bij Lies hadden ze er thuis vier. De wieg van de bruidegom stond in Capelle in Zeeland en zijn ouders zaten in de fruitteelt.

Referendaris

Na de basisschool ging Freek naar de MULO en direct daarna werken bij de belastingdienst. Lien: "Eigenlijk was dat voor hem geen werk maar gewoon hobby". Voordat hij die hobby kon uitoefenen moest hij eerst in dienst in Breda. Daar ontmoette hij Lien die met haar tweelingzusje aan het winkelen was. Op de vraag wat ze toen in Freek zag moet Lien lachen.

In de smaak

"Hij viel vooral bij mijn moeder in de smaak omdat hij net als zij uit Zeeland kwam". Lien ging na de lagere school naar de huishoudschool en daarna naar de naaischool. "Ik heb mijn hele leven genaaid en dat doe ik nog steeds". Bij de belastingdienst begon Freek onderaan maar door het volgen van cursussen werkte hij zich op tot referendaris.

Verhuizingen

Zijn functie hield wel in dat het gezin veel moest verhuizen. Met hun drie kinderen hebben ze dan ook overal gewoond. Tijden het gesprek worden plaatsen genoemd als Oss, Eindhoven, Helmond en St. Willebrord. "En ik had het overal naar mijn zin hoor" lacht Lien "op 't Heike staan ze bij je binnen voordat je er erg in hebt, erg gezellig". Ze gingen daar wonen nadat Freek na 40 dienstjaren met 58 jaar met pensioen ging. Daarna bleef hij nog tot voor kort bezig met zijn grote hobby, het invullen van belastingformulieren. Over de perikelen bij de belasting nu zegt hij: "Als er vroeger iets fout ging werd het gewoon opgelost". De mooiste tijd had hij bij de douane in Hansweert waar het gezin ook jaren woonde.

Uitzicht

Toen het huis in St. Willebrord te groot werd verhuisde het stel naar hun huidige flat, met het prachtige uitzicht op de zevende verdieping, naar Zevenbergen. Daar hebben ze het prima naar hun zin. Ze doen bijna overal aan mee beneden. "Iedere ochtend gaan we daar op de koffie en dan kijk ik wat er op het menu staat en meestal gaan we daar ook eten". Hun feest vierden ze verleden week met hun drie kinderen, acht kleinkinderen, twee achterkleinkinderen plus aanhang met een avondje bowlen en een etentje in Zevenbergen. "Nee, wij bowlden niet mee hoor, dat kunnen we niet meer".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief