Afbeelding
Foto: Monique Jansen

Haven Zevenbergen wordt verder uitgegraven

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN - De nieuwe haven in het centrum van Zevenbergen wordt meer zichtbaar. Begin volgend jaar start de volgende afgraving. "Dan gaat er weer zo'n anderhalf tot twee meter af. Dan ligt de havenbodem op het niveau wat in de toekomst het waterpeil zal zijn: 55 cm boven NAP", meldt de gemeentewoordvoerster.

Later volgt nog twee fases waarbij 2,25 meter wordt afgegraven. De haven gaat dan verder de diepte in. Het water wordt uiteindelijk 2,25 meter diep. Na de afgraving volgen nog drie grote klussen.

Damwanden drukken

Inmiddels is aannemerscombinatie Strukton Civiel Zuid-Van den Herik bezig klaar met het plaatsen van de damwanden. Deze werkzaamheden liepen uit, doordat het drukken van de damwanden meer tijd bleek te kosten. De gemeente koos voor de methode van drukken, omdat die nauwelijks trillingen en hinder veroorzaakt.

Drukken bleek in sommige gevallen lastig, waardoor ter plekke oplossingen werden bedacht. Technici zetten daarom verschillende innovaties in om de werkzaamheden toch te kunnen afronden. Zo werkten de bouwers met fluïderen. Dat houdt in dat de damwand met behulp van water de grond inging. Ook werd een crusher ingezet. Dit is een grote machine die obstakels vermaalt.

Geen vertraging

Toch is de aanleg van de haven niet vertraagd. "We hebben geschoven met de planning. Daardoor vervroegden we bepaalde werkzaamheden. Geen vertraging dus, alleen een andere volgorde van werken. We liggen nog steeds op schema", benadrukt de gemeentevoorlichtster.

Na de verdere uitgraving van de haven, volgt de afronding van een bijzondere damwandconstructie tussen de Brouwerstraat en de Nieuwe Kerkstraat. Dat gebeurt met een betonnen bouwwerk waarvoor de funderingspalen al zijn aangebracht. De damwand wordt in de rest van het gebied gefixeerd met lange staven. Deze methode was tussen de Brouwerstraat en de Nieuwe Kerkstraat niet mogelijk.

Sierlijk metselwerk

Ook werken bouwers aan de afwerking van de damwanden. Zij bekleden de wanden met betonplaten met steenstrips. Bezoekers zien dan niet langer de metalen damwanden, maar sierlijk metselwerk met een afdekking van natuurstenen. Dit past bij het nostalgische huizen en winkels aan de haven. Ook start volgend jaar de aanleg van de grote betonnen duiker vanaf de haven naar de bestaande Rode Vaart bij het gebouw van woningcorporatie Woonkwartier aan de Kristallaan.

Plein Markt

Ook de Markt krijgt steeds meer vorm. Het eerste deel van het gloednieuwe plein wordt begin volgend jaar opgeleverd. De markante kinderkopjes waar menig vrouw op naaldhakken over struikelde zijn verdwenen. De nieuwe keitjes liggen allemaal vlak, waardoor alle hobbels en bobbels zijn verdwenen.

Na de jaarwisseling begint de herinrichting van het horecaplein tussen de Molenstraat en de Zuidhaven. De planning is dat dit plein begin mei 2020 af is. De grote trap tussen de haven en het plein wordt later geplaatst.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief