Juf Wilma in haar vertrouwde zwembad. FOTO TIES STEEHOUWER
Juf Wilma in haar vertrouwde zwembad. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Zwemjuf Wilma stopt na 42 jaar bij De Oester

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

FIJNAART - Wilma van den Wijngaart-Moonen (beter bekend als juf Wilma) was 42 jaar hét gezicht van zwembad De Oester in Fijnaart. Ze gaf jarenlang zwemles aan kinderen en volwassenen, maar deed nog veel meer: "Ik heb alles gegeven: peuter- en kleuterzwemmen, zwangerschapszwemmen, aquajogging, fifty fit, synchroonzwemmen, balvaardigheid en zelfs schoonspringen."

Haar belangrijkste paradepaardje was het geven van zwemlessen aan kinderen met een beperking. Vaders en moeders kwamen daarvoor van heinde en verre naar De Oester. Kinderen krijgen daar in kleine groepjes de zwemtechniek onder de knie. "Veel fysiotherapeuten verwezen ouders naar ons toe. Dat is een mooi compliment", vindt Wilma.

Zelf ontdekken

Ze vindt het vooral belangrijk dat kinderen plezier hebben in de zwemlessen. "Dat betekent dat we kinderen zoveel mogelijk op hun eigen manier laten bewegen en ontdekken. Het kan best zijn dat een kindje de eerste les het water niet in wil, maar alleen toekijkt. Dat is helemaal niet erg. Ze krijgen ook vertrouwen door eerst te kijken en gaan dan zelfverzekerd het water in, bijvoorbeeld door achter drijfbeestjes aan te gaan." De kinderen krijgen in principe les zonder hulpmiddelen, zoals bandjes of kurken. "Dan leren ze echt zwemmen", vindt Wilma.

Mondigere ouders

Tegenwoordig zijn ouders veel mondiger geworden. Dat ervaart Wilma als een voordeel: "Ze zijn kritischer geworden. En dat mag, want het gaat over hun dierbaarste bezit. Ik vind het juist goed als ze vragen waarom we iets doen, dan kun je dat uitleggen. Bijna alle ouders snappen het dan en denken mee." Wilma is dankzij ruim vier decennia werken in Fijnaart een lokale bekendheid geworden. Bijna alle kinderen uit Fijnaart en omgeving hebben zwemles van haar gehad. "Sterker nog, ik geef les aan kinderen van wie ik de ouders ook nog les heb gegeven", lacht Wilma.

Sluiting zwembad

Het zwembad in Fijnaart was er een paar jaar geleden bijna niet meer geweest. De gemeente wilde het bad vijf jaar geleden sluiten. Dat was tegen het zere been van de Fendertenaren. Zij kwamen massaal in opstand en richtten Stichting Zwembad Fijnaart op. Het vrijwillige bestuur van de stichting nam het bad (toen nog 't Volkerakkertje) van de gemeente over. Juf Wilma ging samen met haar collega's vanzelfsprekend mee. Dat betekende een grote uitdaging. De stichting kon niet langer terugvallen op sportkoepel Sportfondsen die het bad tot 2015 uitbaatte en werd zelf overal verantwoordelijk voor.

Op eigen benen

Inmiddels heeft de stichting zichzelf bewezen. Wilma is er trots op dat De Oester op eigen benen staat. De ontwikkeling betekende wel extra werk. Zo was de stichting voortaan zelf verantwoordelijk voor het samenstellen en ontwikkelen van het zwemlespakket. Daarin moesten eigen keuzes worden gemaakt. In Nederland bestaan veel aanbieders met zwemlesmethodes. Stichting Zwembad Fijnaart werkt met diploma's die worden uitgegeven worden door de Raad van de Nationale Zwemveiligheid. Die geven bijvoorbeeld ook toegang tot sportopleidingen.

Opleiding

Wilma heeft haar hele werkende leven in het zwembad gewerkt. Ze kreeg het aanbod in Zuid-Limburg -waar ze opgroeide- om een cursus zwemonderwijs te volgen. Dat beviel goed, maar uiteindelijk koos ze ervoor om de opleiding tot docent lichamelijke opvoeding te volgen in Den Haag. De overgang van een klein dorp naar een grote stad viel toch tegen. Wilma keerde terug naar Limburg. De vaardigheden die ze had opgedaan in Den Haag kwamen goed van pas in haar werk als zwemjuf. Uiteindelijk werkte ze nog korte tijd in zwembaden in Breda en Klundert. Fijnaart beviel het beste: "En helemaal weg ben ik nog niet, want ik blijf er nog minimaal twee keer per week zwemmen!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief