Afbeelding
Foto: Monique Jansen

Aanleg kabels windmolenpark start in voorjaar

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - Energiebedrijf Vattenfall hervat de bouw van het windmolenpark bij industrieterrein Moerdijk. In het voorjaar leggen medewerkers kabels aan. Eind deze maand plaatst het energiebedrijf een transformatorstation.

Het windmolenpark wordt later opgeleverd dan gepland. Dit komt, omdat de levering van de benodigde kabels vertraging opliep. De kabels zijn nodig om de opgewekte stroom naar het transformatorstation te vervoeren. Het transformatorstation verhoogt vervolgens de spanning om de energie zo goed mogelijk te transporteren naar het hoogspanningsstation van Tennet in Moerdijk.

Van daaruit volgt levering aan het elektriciteitsnetwerk. In april starten de voorbereidende werkzaamheden voor het bekabelen. Dat gebeurt met het uitzetten van het tracé en de wegkruisingen. In mei begint Vattenfall met graven en gaan de kabels de grond in.

Funderingen

Alle funderingen voor het windmolenpark liggen er al. Aannemer Dura Vermeer rondde de bouwactiviteiten daarvoor op 27 november 2019 af. Twee maanden eerder werd de eerste paal geslagen. Elke fundatie heeft een diameter van 14,5 meter, bevat 36 funderingspalen, circa 30 ton wapening en 375 kubieke beton. Het Duitse bedrijf Nordex levert de windmolenturbines. In totaal komen er zeven enorme windmolens. De turbines krijgen een hoogte van 180 meter. Het is de planning dat de molens in juli en augustus worden opgebouwd.

Weerstand in Klundert

De windmolens zorgden voor grote weerstand vanuit de bewoners van het nabijgelegen Klundert. Zij vinden dat het uitzicht van de vestingstad wordt bedorven. De Raad van State wees hun bezwaren vorig jaar af. Zij vinden dat de cultuurhistorische waarde van Klundert wordt aangetast.

De rechter ging daar wel in mee, maar vond de aantasting niet zo erg dat er moet worden afgezien van de plaatsing van de windmolens. Wel komt er nu ook een groot park met zonnepanelen waar de Klundertenaren van kunnen profiteren. Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM) is daarvoor aangesteld als projectleider. Een windmolen werkt, doordat de wind de bladen gaat draaien. Deze beweging omgezet in elektriciteit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief