Het afgraven van de Bult van Pars gaat nu bliksemsnel.
Het afgraven van de Bult van Pars gaat nu bliksemsnel. (Foto: Ties Steehouwer)

Bult van Pars eerdaags geen bult meer

KLUNDERT - 210 jaar nadat de oorspronkelijke functie van de Bult van Pars werd opgeheven, gaat deze de komende tijd dan toch eindelijk verdwijnen. Aan het eind van de zomer van 2019 was er al begonnen met het afgraven, maar door een te hoge PFAS-waarde moesten de werkzaamheden in september worden stilgelegd.


Vorige week is er weer begonnen met afgraven. Een groot deel van de vervuilde grond wordt even geparkeerd op en terrein aan de Vlietweg in Klundert. Het afgraven werd al eerder stilgelegd. De redenen waren toen dat de grond meer vervuild was dan eerder werd aangenomen en dat het budget flink werd overschreden.

Historie

Met het afgraven van de bult verdwijnt er een stuk historie uit de kern van Klundert. In 1944 is dat ook al door oorlogsgeweld gebeurd, maar nu dan op min of meer vrijwillige basis. Door de rommelige aanblik van het geheel begonnen steeds meer mensen zich aan de bult te storen. Saneren leek de enige mogelijkheid. Naast verontreinigingen zijn er in de bult ook spullen uit het verleden gevonden. Een groot deel daarvan is veilig gesteld en wordt in Leiden bewaard. Als alle grond weg is, dan is het de bedoeling dat er woningen komen. Er wordt een projectontwikkelaar gezocht om een plan te maken.

Stadstafel

Samen met de stadstafel, de Klundertse heemkundekring Die Overdraghe en ondernemersvereniging KOK wil de gemeente kijken wat de beste bestemming is voor het terrein. "En dan kunnen we altijd nog verwijzen naar de historie zoals die hier ooit was", legt wethouder Thomas Zwiers uit. "Bijvoorbeeld zoals we ook bij de voormalige Kasteeltuin in Zevenbergen hebben gedaan." De heemkundekring heeft bij monde van voorzitter Kees Hendrikx hier wel oren naar. "Het liefst zou ik zien dat er van de straat te zien is wat er op die plek eeuwenlang is geweest, maar iets in de bestrating dat daar op wijst vinden wij als kring ook mooi."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief