Kennismaken met de saxofoon. FOTO'S TIES STEEHOUWER
Kennismaken met de saxofoon. FOTO'S TIES STEEHOUWER (Foto: Ties Steehouwer)
FOTOALBUM

Scholieren maken kennis met instrumenten bij Muziekvereniging Zevenbergen

ZEVENBERGEN – Hoe krijg je basisscholieren enthousiast om te gaan spelen in een harmonie? Bij de Muziekvereniging Zevenbergen vroegen ze zich dit vijf jaar geleden ook af en inmiddels denken ze op deze vraag het antwoord te hebben gevonden.


Ineke Matser de oud voorzitter van de vereniging: "Als we niet begonnen waren aan het lesgeven aan schoolkinderen dan waren we er nu misschien niet meer geweest". En dat is precies wat men vier jaar geleden is gaan doen: kinderen van groep vijf uitnodigen voor een muziekles door bevoegde en deskundige docenten.

Uitnodiging

Om een muziekles te komen volgen waren alle groepen vijf van de basisscholen in Zevenbergen maandag in De Borgh uitgenodigd om zo'n kennismaking les te komen volgen. Deze uitnodiging werd door vijf scholen positief ontvangen. De Boemerang kon niet komen omdat daar een studiedag op het programma stond. De vier scholen die wel kwamen werden ontvangen door Anne Hoogendijk. Het was haar laatste serie lessen voor de muziekvereniging. Haar taak zal worden overgenomen door Niels van Dorst die ook al dirigent is van het leerorkest en het probeerorkest. Als hij net zoveel enthousiasme bij de kinderen weet los te maken als Hoogendijk dan ziet de toekomst van de vereniging er goed uit.

Instrumenten

Op de tafel vlak voor de kinderen lag bij binnenkomst een indrukwekkende hoeveelheid muziekinstrumenten. De een glom nog meer dan de andere. "Mogen we daar echt op gaan spelen?" hoorden we de kinderen denken. Voorlopig niet omdat de lerares eerst vertelde wat voor instrumenten er lagen. Het geluid dat daar uit zou moeten komen werd gemaakt door enkele leden. Aan de kinderen was duidelijk te zien dat ze onder de indruk waren. Het 12-jarige lid Quinn van der Weijde van de Boemerangschool mocht laten horen hoe de percussie instrumenten klinken. Quinn is pas vier maanden lid maar zo te horen heeft hij veel talent. Op de vraag wat er zo leuk aan is om te drummen antwoordt hij "Ik vind het erg leuk en je leert er telkens iets bij".

Tamboerijn

Na samen als groep muziek te hebben gemaakt met een tamboerijn mochten alle kinderen even op alle andere instrumenten spelen. Vaak werd er keihard geblazen maar ook vaak met een zekere schroom. Leuk vonden ze allemaal wel en dat bleek vooral uit het hartelijke applaus na afloop van de les. Muziekvereniging Zevenbergen is opgericht op 1 januari 2008. De vereniging is ontstaan na de fusie tussen Harmonie Euterpe en Harmonie Crescendo. Een jonge en tegelijk oude vereniging. Harmonie Euterpe werd opgericht in 1868 en Harmonie Crescendo in 1935.

Harmonie

De vereniging bestaat uit De Harmonie, of het Groot Orkest, Bultseherrie, het dweilorkest, MooZ, het Muzikaal Opleidings Orkest Zevenbergen, het Probeerorkest, waar kinderen kennis kunnen maken met muziek en het Leerorkest. De leden van als deze geledingen spelen niet alleen maar zorgen samen er ook voor dat er geld binnen komt om instrumenten te kunnen kopen. Zij doen dat onder andere door het maandelijks ophalen van oud-papier, een Aardbeienactie, de Sponsorloterij en een donateursactie. Er wordt iedere dinsdagavond gerepeteerd van 17.45 tot 22.00 uur in De Borgh.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES