Thomas Zwiers is blij dat veel projecten tot uitvoering kwamen. FOTO GEMEENTE MOERDIJK
Thomas Zwiers is blij dat veel projecten tot uitvoering kwamen. FOTO GEMEENTE MOERDIJK

Wethouder Thomas Zwiers stapt uit politiek

Door: Monique Jansen OUD Politiek

ZEVENBERGEN - Wethouder Thomas Zwiers zet na tien jaar een punt achter zijn politieke loopbaan. Hij start in februari met een adviesbureau voor de zorg en het publieke domein. "Ik was altijd van plan om maximaal twee periodes wethouder te zijn. Daarom was ik al voorzichtig om me heen aan het kijken. Nu kwam er een prachtige kans voorbij waar ik geen nee tegen kon zeggen", legt Zwiers uit.

Daarnaast speelt mee dat Zwiers het de afgelopen tijd zwaar had als wethouder. Het dossier rond de uit de hand gelopen kosten rondom de aanleg van de nieuwe begraafplaats gingen hem niet in de koude kleren zitten. In totaal werd negen ton meer uitgegeven dan was begroot. De betrokken medewerkers verzuimden om het college van burgemeester en wethouders in te lichten. "Ik heb het dossier wel honderd keer door mijn hoofd laten gaan, maar ik kan niet bedenken hoe ik dit had kunnen voorkomen. Niettemin ben ik hiervoor politiek verantwoordelijk. Dat hoort erbij", geeft Zwiers aan. Hij benadrukt dat de perikelen rondom de begraafplaats niet de hoofdreden zijn om nu af te zwaaien.

Meer tijd met gezin

Zwiers wil ook meer tijd met zijn gezin doorbrengen. Tijdens zijn carrière in de politiek werden drie kinderen geboren, nu 7, 5 en 2 jaar oud: "Als wethouder ben je bijna elke avond weg. Het is fijn om vaker thuis te zijn en niet altijd meer in de schijnwerpers te staan." Zwiers ziet af van wachtgeld. Een bewuste keuze. Hij verwacht goed te kunnen rondkomen met zijn adviesbureau. "Practice what you preach", lacht hij. Hij vindt het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven: "En ik hoef geen geld van de gemeente als het niet nodig is." Als bestuurder gaat hij het werk zeker missen: "Het zal wel even afkicken worden."

Trots op Werkplein

De wethouder is trots op de verschillende projecten die hij mede in gang heeft gezet. Het Werkplein Hart van West-Brabant ziet hij als een parel. Verschillende sociale diensten van verschillende gemeenten gingen samen verder als het Werkplein. De voornaamste taak is om mensen aan het werk te helpen. In 2019 stroomden vijfhonderd mensen uit de bijstand naar een baan.

Het Werkplein werkte daarvoor intensief samen het lokale bedrijfsleven. Verder draaide het project 'Inclusief Moerdijk' succesvol. Dat hielp meerdere personen met een arbeidsbeperking op weg naar werk bij de gemeente Moerdijk. Een dame met Asperger stroomde na het doen van onderzoek bij de gemeente zelfs door naar een functie als beleidsadviseur bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Zulke resultaten zijn prachtig om te zien", vindt Zwiers.

Projecten in uitvoering

Daarnaast zag hij hoe de Bult van Pars in Klundert nu echt wordt afgegraven en hoe de haven in het hart van Zevenbergen terugkeert. Ook bij deze projecten kreeg de gemeente te maken met financiële tegenslagen. Door de onvoorziene omstandigheden trok de gemeenteraad extra geld uit.

Toch is Zwiers vooral opgelucht dat de zwaar vervuilde Bult van Pars nu echt verdwijnt. Het is een dossier waar de gemeente al decennia lang mee worstelt. Hij is blij dat er op de plek straks woningen worden gebouwd en dat toekomstige generaties niet meer met de verontreiniging zitten opgescheept. Ook kijkt hij uit naar de opening van de haven: "Als gemeente betalen we daar een gering bedrag voor. Andere partijen dragen de meeste kosten. De haven kon terugkomen als onderdeel van een veel groter project."

Bewuste keuze

Zwiers kon terugkeren in de gemeenteraad, maar ziet daar vanaf. Het is een bewuste keuze om echt uit de politiek te stappen: "Het is echt mooi geweest. Bij de VVD Moerdijk zit een goede club mensen. Ik laat het werk in vertrouwen achter." Wel blijft Zwiers trouw aan Zevenbergen. Hij groeide hier op en blijft er graag wonen: "Het is ook een fijne plek voor de kinderen om op te groeien."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief