In de gemeente komen geen grootschalige zonneparken. FOTO SHUTTERSTOCK
In de gemeente komen geen grootschalige zonneparken. FOTO SHUTTERSTOCK

Gemeente Moerdijk wil zonneparken bij windmolens

MOERDIJK - Het gemeentebestuur wil graag zonneparken aanleggen bij bestaande of geplande windmolenparken. Dat is op dit moment door wetgeving niet mogelijk. Wethouder Désirée Brummans roept het Rijk op om deze regels aan te passen.


Op dit moment mogen zonnepanelen nog niet worden gekoppeld aan dezelfde aansluiting van windmolens. Als dit wel kan, ziet Brummans nieuwe kansen. Bij de gemeente zijn verder aanvragen binnengekomen van investeerders die voor 700 hectare zonneparken willen aanleggen op weilanden en akkers. "Dat gaat in ieder geval niet gebeuren. Wij zetten eerst in op volle daken, voordat we landbouwgronden opofferen", meldt wethouder Désirée Brummans.

Zij ziet veel belangstelling vanuit bedrijven om zonnepanelen op hun panden te bevestigen. Daar is ook een speciale subsidieregeling voor. De Klimaatwet verplicht gemeenten om plannen te maken voor energieopwekking. Daarvoor werken de lokale overheden samen in regio's. Moerdijk is ingedeeld bij West-Brabant.

Windmolens

"Wij zetten vooral in op windmolens", vertelt Brummans. Wel benadrukt zij dat er tot 2030 geen nieuwe turbines komen bovenop de al geplande windparken bij Zonzeel, Klaverpolder en industrieterrein Moerdijk. Wel hoogt men de windmolens bij de Volkeraksluizen op om meer energie op te wekken. In de rest van Willemstad gebeurt dat niet om het uitzicht te sparen.

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief